This website uses cookies to improve the user experience. Privacy statement

  • XSRF-TOKEN-protection
  • Browsersessie-ID
  • Cookie consent preferences
  • Analytics storage
  • Ad user data
  • Ad personalization
  • Ad storage
July 9th 2021

Salih Adem en Greetje Mulder over het mentorprogramma van Achmea

Bij de Refugee Talent Hub organiseren wij veel mentorprogramma’s samen met onze partners. Deze trajecten zijn een uitgelezen kans voor hun medewerkers om in contact te komen met getalenteerde nieuwkomers en vice versa. Tijdens een periode van 4-6 maanden kunnen zij veel van elkaar leren, en ontstaan er vaak bijzondere ontmoetingen.

Bij de Refugee Talent Hub organiseren wij veel mentorprogramma’s samen met onze partners. Deze trajecten zijn een uitgelezen kans voor hun medewerkers om in contact te komen met getalenteerde nieuwkomers en vice versa. Tijdens een periode van 4-6 maanden kunnen zij veel van elkaar leren, en ontstaan er vaak bijzondere ontmoetingen.

Salih Adem en Greetje Mulder over het mentorprogramma van Achmea

“Het mentorprogramma is een goede manier om meer te leren over de Nederlandse arbeidsmarkt en het verbeteren van onder andere je CV. Ik zeg doen!”

Dit antwoordde Salih Adem op de vraag of hij nog inspirerende woorden had voor anderen die overwegen om mee te doen aan het mentorprogramma. Voor Salih heeft het mentorprogramma van Refugee Talent Hub hem al veel nieuwe inzichten opgeleverd. Lees hieronder het duo-interview met Salih Adem en zijn mentor Greetje Mulder, Specialist Staf en Trainer Opleidingen Retail.

Eerst even voorstellen

Salih: “Ik ben Salih Adem, 47 jaar oud en ik kom uit Turkije. Sinds een tijdje woon ik in Hilvarenbeek, dichtbij Tilburg. Ik ben getrouwd en heb vier kinderen. In Turkije heb ik bijna 20 jaar gewerkt als ambtenaar, inspecteur en manager. Helaas moesten mijn gezin en ik door de politieke problemen in Turkije vluchten naar Nederland. Momenteel volg ik een cursus Nederlands, zoek ik naar passende vacatures en doe ik als mentee mee aan het mentorprogramma van Refugee Talent Hub. Dat helpt mij verder op weg.”

Greetje: “Ik ben Greetje Mulder, 55 jaar en ik werk al bijna 15 jaar bij Achmea. Mijn huidige functie is opleider. Ik woon in de buurt van Leeuwarden, heb drie kinderen en in de corona-tijd heb ik twee honden geadopteerd om ervoor te zorgen dat ik nog genoeg buiten kom. Mijn hobby’s zijn leren, creatief bezig zijn en nieuwe ervaringen opdoen. Zo kwam ik ook op het idee om mentor te worden bij het mentorprogramma van Refugee Talent Hub.”

Hoe zijn jullie erbij gekomen om je aan te melden voor dit traject?

Salih: “Ik zag via internet het mentorprogramma voorbij komen en heb me direct aangemeld. Het is een erg fijn programma, omdat het goed is voor het verbeteren van mijn CV en het beter leren begrijpen van de Nederlandse arbeidsmarkt.”

Greetje: “Dit komt bij mij uit het maatschappelijk betrokken willen zijn. Op achmeanet las ik de oproep voor collega’s die mentor wilden worden bij het programma van Refugee Talent Hub. Ik dacht direct: dat ga ik doen!” Hoe ziet het contact met elkaar eruit?

Greetje: “Omdat we ruim 250 kilometer van elkaar vandaan wonen, Hilvarenbeek en Leeuwarden, hebben we voor het eerst via WhatsApp-videobellen contact gemaakt.”

Salih vult aan: “De eerste keren dat we elkaar spraken zat er één week tussen en nu hebben we eens in de twee weken contact met elkaar.”

Zijn jullie tevreden met het programma?

Salih: “Via dit programma en dankzij de hulp van Greetje heb ik mijn CV, motivatiebrief en mijn LinkedIn profiel verbeterd. Ik weet nu ook waar ik vacatures kan vinden, niet alleen bij Achmea, maar ook bij andere bedrijven. Hier ben ik erg mee geholpen.”

Greetje: “Ik ben vooral blij met de begeleiding vanuit Refugee Talent Hub. We hebben als mentoren een fijne training gehad. Ook is er al een eerste terugkomdag geweest om ervaringen te delen. Als ik iets nodig heb, weet ik bij wie ik terecht kan. Al met al goed geregeld.”

Greetje, wat vind je het meest indrukwekkend aan het verhaal van Salih?

Greetje: “Eerlijk gezegd zijn we niet heel diep op de vluchtsituatie ingegaan. Ik denk meer in het nu. Wat mij wel heel erg raakt is dat Salih in zijn motivatiebrief heeft geschreven dat hij Nederland graag wil bedanken, omdat het zoveel voor hem heeft betekend. Hij wil daarom graag snel aan het werk en wil zijn talenten benutten. Dit vind ik heel mooi.”

Wat hebben jullie tot nu toe van elkaar geleerd?

Salih: “Greetje heeft mij veel geleerd. Door haar heb ik positief leren denken en heb ik geleerd dat ik alle kansen moet grijpen. Ik heb bijna 20 jaar werkervaring, maar omdat dit in Turkije is, is het lastig om in Nederland aan een baan te komen. Online zag ik veel over traineeships voorbij komen. Een traineeship leek mij een goede start om nieuwe ervaring op te doen, maar helaas kwam ik erachter dat traineeships vaak alleen voor jonge mensen zijn.

Nadat ik dit met Greetje had besproken, zei Greetje: "je kan het gewoon proberen!" Toen heb ik besloten mij aan te melden voor een traineeship bij de gemeente. Ondertussen heb ik ook al een reactie ontvangen en helaas willen ze, zoals ik al dacht, toch alleen jonge mensen. Maar dit betekent niet dat ik het niet nog eens ga proberen!”

Greetje: “Salih zet zich enorm in, hij is momenteel drie dagen in de week bezig met zijn Nederlands B2 cursus. Salih heeft al verschillende dingen aangepakt, hij heeft bijvoorbeeld in de horeca gewerkt en doet vrijwilligerswerk. Dit terwijl hij heel ander soort werk heeft gehad in Turkije. Niets is hem te min. Dat vind ik een goede eigenschap.”

Om af te sluiten nog het woord aan Salih:

“Een baan bij een grote organisatie zoals Achmea of een traineeship zou mij enorm aanspreken. Ook al ben ik een ‘oude man’, ik ben nieuw in Nederland, dus dit maakt me toch een beetje een jonge en frisse medewerker”, zegt Salih lachend.

Greetje vult aan: “Als iemand in contact wil komen met Salih, dan kan je mij benaderen via greetje.mulder@achmea.nl.”