13 december 2024
Kickstartbanen NS helpen nieuwkomers groeien
- Verhalen van partners
- begrip & inzicht
- draagvlak
- retentie
- werkgeverssessie
Regelmatig delen we inzichten uit onze maandelijkse werkgeverssessies met onze partners. In november was Bettina Haarbosch, programmamanager Diversiteit en Inclusie bij NS, bij ons te gast.
Het thema van de sessie was het Kickstartbanenprogramma van NS, dat statushouders met een HBO- of WO-achtergrond helpt om succesvol te integreren op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het programma draait sinds 2015 en heeft al veel nieuwkomers geholpen. Bettina: “Bij de NS werken betekent meer dan alleen een baan hebben. Voor statushouders biedt NS via het Kickstartbaantraject niet alleen een werkplek, maar ook een kans om een succesvolle start te maken op de Nederlandse arbeidsmarkt. Samen met Refugee Talent Hub en andere partners zet NS zich in om statushouders te begeleiden naar duurzame werkplekken.”
Wat zijn Kickstartbanen?
Kickstartbanen is een speciaal ontworpen traject die statushouders een zachte landing en een vliegende start bieden in de Nederlandse werkcultuur. Het traject duurt een jaar en is opgedeeld in vier fasen: van kennismaking met het team en de NS-werkomgeving tot het verder ontwikkelen van vaardigheden en het reflecteren op doelen. De focus ligt op persoonlijke groei, culturele integratie en een mogelijke doorstroom naar reguliere functies.
Hoe werkt het traject?
- Zachte landing (0-3 maanden): Tijdens deze fase maken deelnemers kennis met hun team, afdeling en de Nederlandse werkcultuur. Ze krijgen ondersteuning bij taalvaardigheden en digitale basisvaardigheden.
- Groeien en bloeien (3-6 maanden): In deze fase wordt het takenpakket uitgebreid en leren deelnemers culturele verschillen te overbruggen. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het bereiken van het niveau dat nodig is voor hun functie.
- Volgende bestemming (6-9 maanden): Deelnemers verdiepen zich in toekomstige functies binnen NS en voeren netwerkgesprekken om zich verder te oriënteren.
- Bestemming bereikt? (9-12 maanden): Aan het einde van het traject wordt geëvalueerd of een contractverlenging, doorstroom naar een reguliere functie of uitstroom de beste vervolgstap is.
Wat maakt Kickstartbanen uniek?
Bettina legt uit: “Het programma biedt een unieke combinatie van begeleiding en ondersteuning, gericht op zowel de kandidaten als de managers. Dit zorgt voor een soepele integratie, persoonlijke ontwikkeling en duurzame samenwerkingen op de werkvloer.” NS geeft dit handen en voeten door een uitgebreid pakket aan tools en trainingen aan te bieden, zowel voor kandidaten als managers bij NS. Denk aan concrete voorbeelden zoals:
- Interculturele ondersteuning: zowel kandidaten als managers volgen interculturele trainingen. Dit helpt nieuwkomers zich voor te bereiden op de Nederlandse werkcultuur, terwijl managers meer inzicht krijgen in culturele verschillen en hoe ze hiermee om kunnen gaan.
- Taaltrainingen op maat: kandidaten volgen niet alleen zakelijke Nederlandse lessen, maar ook interne taaltrainingen gericht op specifieke termen en documenten die binnen NS worden gebruikt. Praktijkervaring wordt ondersteund door taalbuddy’s, die helpen het geleerde toe te passen.
- Praktische ondersteuning voor kandidaten: Een groeigids met praktische informatie, trainingen in basis digitale vaardigheden en uitleg over arbeidsovereenkomsten, zodat nieuwkomers goed begrijpen waar ze voor tekenen.
- Begeleiding voor managers: Managers worden ondersteund met intervisiebijeenkomsten en HR-begeleiding, zodat ze optimaal kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en integratie van de deelnemers.
Samenwerking als succesfactor
Bettina benadrukt dat de samenwerking met diverse partners cruciaal is voor het succes van Kickstartbanen. Partners zoals Refugee Talent Hub, UAF en gemeenten dragen elk bij met hun eigen expertise en netwerk, wat zorgt voor de benodigde continuïteit in het programma. Refugee Talent Hub en UAF helpen bij het vinden en begeleiden van geschikte kandidaten, rekening houdend met hun opleidingsachtergrond, werkervaring en persoonlijke ambities. Gemeenten spelen een sleutelrol door statushouders actief te ondersteunen bij hun integratie, bijvoorbeeld door werkervaringstrajecten te koppelen aan gemeentelijke initiatieven.
Meer weten over de kansen voor statushouders bij NS: Statushouders bij NS | Werken bij NS
Door partner te worden van Refugee Talent Hub kun je deelnemen aan sessies zoals deze en profiteren van waardevolle inzichten. Meer weten? Vraag een gesprek aan.