14 oktober 2022
Andere perspectieven
Zakaria Alqabbani komt uit Syrië en kwam in 2019 aan in Nederland. Hij werkt inmiddels negen maanden bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), op de afdeling SSC-ICT, als OSB-integratiespecialist. In het kader van Diversity Week spraken we met Zakaria over zijn komst naar Nederland, de arbeidsmarkt en diversiteit.
Wachten betekent ‘tijd hebben’
Na ongeveer anderhalf jaar in het AZC in Den Helder, kreeg Zakaria een huis in Amsterdam. “Het leven in het AZC bestaat vooral uit ‘wachten’. Ook de wachttijd voor een huis was heel lang. Ik had na zeven maanden al een verblijfsvergunning, maar toen duurde het dus nog negen maanden voordat ik een eigen plek kreeg.”
Maar van de wachttijd maakte Zakaria ook gebruik: hij startte alvast met de Nederlandse taal en met de inburgering. Hij zat al bijna op niveau A2 toen hij zijn woning kreeg, haalde een gedeelte van de inburgering én begon met autorijlessen terwijl hij nog in het AZC woonde. Zakaria wilde graag snel klaar zijn om aan de slag te gaan in de ICT: hij kwam hier met een Informatica diploma (hbo-bachelor) op zak en tien jaar werkervaring. Hij wilde daar graag in verder en twijfelde tussen studeren of werken.
Toen Zakaria in contact kwam met Refugee Talent Hub, hoorde hij van het partnerschap met BZK en het sollicitatietraject voor de afdeling SSC-ICT. Zakaria solliciteerde, kreeg een baan aangeboden en was in de wolken: “Ik was zo blij dat ik bij BZK mocht komen werken! Mijn werk geeft me onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Ik wil mezelf heel graag verder ontwikkelen en houd van veel uitdaging. Ik heb een begeleider en een taalcoach, die mij helpen, en hele fijne collega’s die mij steunen. Iedereen wenst dat ik succesvol ben, dat voelt heel fijn.”
Motivatie
Dat klinkt allemaal eigenlijk best soepel – waren er dan geen hobbels? “Ik denk dat het heel belangrijk was dat ik vanaf het begin een plan had. En ik had het geluk dat mijn diploma’s meteen goed gewaardeerd werden. Dat geldt niet voor iedereen. De Nederlandse cultuur vond ik ook niet heel lastig, en zoveel mensen willen je helpen. Wat ik wel moeilijk vond, is dat ik moest nadenken over waarom ik ergens wilde werken. Mijn motivatie ‘ik wil gewoon werken en geen uitkering meer krijgen’ was echt niet goed genoeg. Daar werd ik in mijn eerste sollicitatiegesprek bij een andere organisatie op afgewezen. In Syrië word je nooit gevraagd naar je motivatie! Daar moest ik echt aan wennen. Gelukkig had ik een taalmaatje, die me dit heeft uitgelegd. Dat was een belangrijke les.”
Diversiteit is waardevol
Het thema bij BZK voor Diversity Week is ‘Verschil Verrijkt’. We vroegen aan Zakaria hoe hij het verschil maakt. “Wat een lastige vraag! Die moet je eigenlijk aan mijn collega’s stellen,” zegt hij eerst bescheiden. Hij denkt er even over na. “Ik denk dat ik wat toevoeg aan het team doordat ik soms op een andere manier denk, naar dingen kijk. Vanuit de techniek weten we allemaal hetzelfde, maar vanuit mijn ervaring en achtergrond kan ik een ander perspectief bieden bij bepaalde vraagstukken,” zegt Zakaria. “Diversiteit is heel belangrijk in een team. Ik denk dat iedereen die in een team zit, een waardevolle bijdrage biedt, juist door soms anders te denken.”
Maak een plan
Zakaria vindt het belangrijk om andere statushouders te helpen en te inspireren. Wat zijn zijn tips voor nieuwkomers? “Maak een plan, want als jij geen plan maakt, maakt iemand het voor jou (en dat is misschien niet iets wat bij jou past). Start vandaag nog. Begin met taal en inburgering. Want als je de taal begrijpt, kun je ook communiceren met de huisarts, de gemeente en de woningbouw. Het maakt je onafhankelijk. En ga op zoek naar werk dat bij je past. Er zijn veel organisaties die je daar ook bij kunnen helpen. Durf te proberen en om hulp te vragen. Ik hoor soms mensen zeggen dat het geen nut heeft om te werken omdat ze dan net zoveel inkomen krijgen als met een uitkering. Maar dat klopt niet, want je bouwt iets op voor jezelf als je werkt! Je hebt vrijheid, pensioen, zelfstandigheid… Je leert mensen kennen, je bouwt een sociaal netwerk op. Je kunt jezelf weer zijn. Dat is heel veel waard.”
Het partnerschap van BZK en Refugee Talent Hub
Michelle Engelen, Beleidsadviseur Diversiteit en Inclusie: “BZK is een partnership met Refugee Talent Hub aangegaan om de talenten van statushouders in te zetten voor de organisatie. Daarnaast vindt BZK het belangrijk om statushouders te helpen bij hun deelname aan de Nederlandse maatschappij en de arbeidsmarkt. Zeker nu de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt, wordt de inzet van de capaciteiten van statushouders steeds urgenter. Kijk alleen al naar alle openstaande vacatures op IT-gebied binnen BZK. De integratie van statushouders is onderdeel van het beleid van BZK om een diverse en inclusieve organisatie te zijn, of te wel een aantrekkelijke werkgever voor iedereen.