This website uses cookies to improve the user experience. Privacyverklaring

  • XSRF-TOKEN-protection
  • Browsersessie-ID
  • Cookie consent preferences
  • Analytics storage
  • Ad user data
  • Ad personalization
  • Ad storage
9 september 2022

Een lopende vos is beter dan een liggende leeuw

Tijdens het mentorprogramma van Refugee Talent Hub en OchtendMensen helpen young professionals nieuwkomers op weg in hun zoektocht naar werk. Young professionals Laura en Raela waren mentors van het echtpaar Sermin en Huseyin, die bijna drie jaar geleden vanuit Turkije naar Nederland vluchtten.

OchtendMensen is een organisatie met young professionals die vooruitgang willen brengen in de maatschappelijke thema's van dit moment. Dat Laura en Raela direct warmliepen voor het mentorprogramma is dus niet gek: “Het helpen van nieuwkomers, dat sluit goed aan op wat wij doen. En omdat wij zelf aan het begin van onze carrière staan, staat die zoektocht naar werk ook dichtbij ons. Daarnaast is het mooi om als gewortelde burger een nieuwkomer te kunnen helpen aarden!” Hun mentees, Sermin en Huseyin, waren al net zo enthousiast: “Wij hadden een doel voor onszelf gesteld, dat we binnen drie jaar na aankomst in Nederland aan het werk wilden zijn of een stage wilden hebben. We wilden zo snel mogelijk integreren.”

Voor hun komst naar Nederland werkten ze allebei fulltime in hun thuisland Turkije als schoolpsycholoog. Ze leidden een druk leven, met een jong gezin en veel sociale bezigheden. “Maar toen we in het AZC zaten, deden we opeens de hele dag niks. Dat is niets voor ons. We willen graag bezig zijn, de taal goed leren spreken, op eigen benen staan en onafhankelijk zijn. We gingen dan ook meteen op zoek naar vrijwilligerswerk, en andere dingen die we wél konden doen.” Inmiddels loopt Huseyin stage als gezinswerker en gaat Sermin binnenkort aan de slag bij een maatschappelijk kennisinstituut, waar ze twee jaar lang een traineeship zal volgen. Doel behaald dus!

De taal als sleutel

“Het eerste jaar in Nederland was heel moeilijk”, vertelt Huseyin. “Eigenlijk was alles moeilijk: de taal, het verkeer, de regels, de levensstijl…. We vonden het daarom ook zo belangrijk om de taal snel te leren spreken. Dan kun je vragen stellen en begrijp je de cultuur ook sneller.” Sermin voegt toe: “Een cursus is niet genoeg om de taal te leren. Je moet mensen leren kennen, met hen praten. We hebben zo veel aardige mensen ontmoet, die ons met van alles hebben geholpen. Het belangrijkste is dat je alles gewoon probeert.”

Dezelfde vraagstukken

Het is bewonderenswaardig hoe Sermin en Huseyin te werk zijn gegaan. Altijd actief, op zoek naar nieuwe netwerken en mogelijkheden, gesprekken voeren en vragen stellen. Raela geeft ze daar een groot compliment voor: “Eigenlijk hadden wij verwacht dat we heel concreet zouden helpen met bijvoorbeeld het maken van een CV. Maar dat wisten ze zelf heel goed! We hebben eigenlijk veel meer vanuit de ‘zachte kant’ geholpen. Gesprekken gevoerd over solliciteren, ongeschreven regels, cultuurverschillen en dat soort dingen. Gewoon van mens tot mens.” “De zoektocht naar werk dat bij je past, dat is een thema dat ons bindt. In die zin zitten we in dezelfde fase. Je bent dus uiteindelijk met dezelfde vraagstukken bezig, je vraagt je af welke mogelijkheden er zijn en je ervaart soortgelijke onzekerheden. Elkaar daar tips in geven, dat was heel waardevol,” vult Laura aan.

De waarde van werk

Alle vier geven ze in hun eigen woorden aan dat werk je een actief onderdeel maakt van de maatschappij, en dat fijn werk je energie geeft. “Zo blijkt maar weer dat we in de basis allemaal gewoon dezelfde behoeften hebben!” Alle vier staan ze nieuwsgierig en open in het leven, en zo waren hun gesprekken ook. “Het was zo fijn om ergens terecht te kunnen met al onze vragen,” vertelt Huseyin. Voor Laura en Raela was het heel waardevol om door andere ogen naar hun eigen cultuur te kijken. “Je blik wordt verbreed en je denkt opeens na over dingen die je altijd vanzelfsprekend hebt gevonden. Het is verrijkend om even uit je eigen bubbel gehaald te worden.”

Tips voor andere nieuwkomers

“Klop op elke deur die je tegenkomt, dan zul je zien dat ‘ie open gaat,” geven Huseyin en Sermin aan. “Nederlanders zijn echt aardig en ze willen helpen. En het is belangrijk dat je zelf actief blijft. Zoals we in Turkije zeggen: “Een lopende vos is beter dan een liggende leeuw.”” Ben jij nieuwkomer, gemotiveerd en klaar om te beginnen? Maar weet je niet waar en hoe? Huseyin en Sermin hopen dat hun verhaal je geïnspireerd heeft! Daarom nog wat tips:

• Zoek organisaties die je kunnen helpen, zoals Refugee Talent Hub, UAF of NewBees. Zij kunnen jouw katalysator zijn;

• Meld je aan voor nieuwsbrieven van organisaties die je interessant vindt en ga ze volgen op social media;

• Zie je een leuk traject, vraag meer informatie of meld je aan;

• Vertel je verhaal;

• Wissel ervaringen uit met andere nieuwkomers;

• Zoek andere mensen op, uit gesprekken haal je nieuwe energie;

• Wees niet bang: durf te vragen, durf te doen, durf Nederlands te praten. Wees dapper.