This website uses cookies to improve the user experience. Privacyverklaring

  • XSRF-TOKEN-protection
  • Browsersessie-ID
  • Cookie consent preferences
  • Analytics storage
  • Ad user data
  • Ad personalization
  • Ad storage
28 oktober 2022

Een toekomst voor iedereen

Anne-Marij Lock is adviseur bij OchtendMensen, onderdeel van TwynstraGudde. De jonge professionals van OchtendMensen zetten zich in voor diverse opdrachtgevers binnen de grote maatschappelijke thema’s van nu en van de toekomst. Daarbij staat hun eigen ontwikkeling ook centraal. Een mooie match met Refugee Talent Hub.

“OchtendMensen is echt een inspirerende groep mensen bij elkaar,” vertelt Anne-Marij. “Niemand die hier werkt gelooft dat ‘ie alleen op de wereld is voor zichzelf. En ook via ons werk worden we ondergedompeld in allerlei maatschappelijke kwesties. Dat is echt heel waardevol. De ene keer doe je een project bij Natuurmonumenten, de volgende dag sta je in een buurthuis om je expertise te delen. Het is ontzettend divers en het laat je kennismaken met verschillende aspecten van de maatschappij.”

Naast de opdrachten die ze voor organisaties doen, zijn de jonge professionals op vrijdag op kantoor te vinden met elkaar. Dat is de dag voor opleiding en interne taken: ze runnen OchtendMensen samen. Ieder heeft z’n eigen rol. “OchtendMensen is vorig jaar een Maatschappelijk Project gestart om ook buiten betaalde opdrachten impact te maken. We waren op zoek naar nog meer mooie projecten, ik heb daarom bij OchtendMensen geopperd om een mentorprogramma te organiseren voor mensen met een vluchtelingachtergrond.”

Als je fijn werkt hebt, is dat je thuis

De samenwerking met Refugee Talent Hub lag voor Anne-Marij voor de hand: “Vorig jaar nog schreef ik mijn Masterscriptie bij Refugee Talent Hub, getiteld ‘Als je fijn werkt hebt, is dat je thuis’. En die titel is niet alleen van toepassing op nieuwkomers; het sluit ook heel goed aan bij OchtendMensen. Wij zijn als jonge professionals ook allemaal nog zoekende; wat gaan we doen na onze tijd bij OchtendMensen? Wat wil ik eigenlijk uit mijn werk halen? Waar word ik blij van en in welke omgeving kom ik tot mijn recht?”

Op meerdere vlakken passen OchtendMensen en Refugee Talent Hub goed bij elkaar. Anne-Marij: “Wij als hoogopgeleide mensen in Nederland zijn zo bevoorrecht. Ik vind het niet meer dan normaal dat je anderen helpt, bijvoorbeeld met een buddytraject of huiswerkbegeleiding. En omdat wij ook lerend zijn, hebben we gekozen voor een mentorprogramma. Onze jonge professionals leren hier namelijk ook heel veel van!”

Het enthousiasme en de energie die het mentorproject teweegbracht, bewezen voor Anne-Marij dat het mes aan twee kanten sneed. “De sfeer die ontstaat in een ruimte, dat is zo mooi om te zien! Allemaal mensen bij elkaar die de verbinding zoeken en al heel snel vinden. Iedereen doet z’n best. Je voelt de warmte gewoon.”

Impact voor morgen

Op de vraag of hoe zij zelf het traject heeft ervaren, zegt Anne-Marij: “Eigenlijk was het alles-in-één: het was een lerende omgeving, warm en inspirerend voor mentors én mentees. Heel mooi en waardevol. Wat ik zelf wel moeilijk vond, is dat je ook veel onmacht voelt. Je ziet dat de wereld oneerlijk is, dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt. Ik kan daar echt boos en verdrietig van worden.” Je kunt aan haar merken dat het haar raakt.

Anne-Marij vervolgt: “Ik geloof er heel erg in dat we impact moeten maken op de wereld van morgen. Dat we met z’n allen de wereld leefbaar moeten houden en willen bouwen aan hoe de toekomst eruit kan komen te zien voor iedereen.”

Hoe dan?

Denk je als organisatie: wij willen ook ons steentje bijdragen, maar hoe moet ik dat doen? Anne-Marij heeft een paar tips:

  • Ga in gesprek met organisaties die het al doen en laat je inspireren

  • Leer van anderen; je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden

  • Nodig iemand van Refugee Talent Hub uit voor een middagsessie

  • Combineer jouw gevoel, je persoonlijke overtuiging én de toegevoegde waarde voor de business tot een ‘case’ “En misschien wel het belangrijkst: stel jezelf de vraag waarom je dit belangrijk vindt. Als je dat weet, kun je vanuit je eigen overtuiging het gesprek aangaan binnen jouw organisatie. Zo breng je zaken in beweging!”