30 september 2022
Ik werk dus ik ben
Hi, ik ben Ilham en ik kom uit Turkije. Ik ben Oeigoer en mijn ouders zijn vroeger vanuit China naar Turkije gevlucht, waar ik ben geboren. Ik wil graag mijn verhaal delen, omdat ik het belangrijk vind om andere mensen verder te helpen.
In 2019 ben ik naar Nederland gevlucht met mijn vrouw. Het was een hele moeilijke tijd; we zijn al ons spaargeld kwijtgeraakt en hadden eigenlijk niks meer toen we in Nederland aankwamen. Gelukkig gaat het nu goed met ons. Na 14 maanden in verschillende AZC’s, kregen we een verblijfsvergunning. Inmiddels hebben we een fijn appartement gevonden en ook allebei een baan. We voelen ons heel dankbaar.
Wat te doen?
Wat ik moeilijk vond, waren de wisselende adviezen: de één zei “leer eerst de Nederlandse taal”, terwijl de ander zei “zoek eerst een baan”. Sowieso voelde ik veel druk om het goede te doen. De juiste beslissingen te nemen, voor ons nieuwe leven hier, en zo snel mogelijk onze onafhankelijkheid terug. Uiteindelijk besloten we dan ook om eerst op zoek te gaan naar werk. We spreken beiden goed Engels en er zijn veel internationale bedrijven in Nederland. We hebben veel in het werk gezet om een baan te vinden. Het was vooral heel veel netwerken!
Met elke maand dat ik nog niet werkte, werd ik onrustiger. Ik voelde de druk van het groeiende gat op mijn CV. En daardoor verloor ik ook zelfvertrouwen: ben ik nog wel zo slim als ik was? Wat ik wilde voorkomen, was dat mensen zouden denken dat ik een profiteur was: niks doen en betaald krijgen door de overheid. Ik dook een beetje weg voor de mensen die ik al had leren kennen in Nederland, was bang dat zij dat ook zouden gaan denken…
Ik werk dus ik ben
Als je werkt, voel je dat je leeft. Je bent je bewust van dat je iets bijdraagt aan de samenleving. Het geeft perspectief; je bouwt iets op. Het is een psychologische boost voor elke persoon met een vluchtelingachtergrond om (weer) een baan te vinden. Je vóelt dat je weer vooruit gaat; je kunt weer naar de toekomst kijken. Het lijken misschien open deuren, maar geloof me: de uitspraak “ik werk dus ik ben” is er niet voor niets!
Ik vind dat de Nederlandse overheid wel wat meer mag doen voor vluchtelingen, met betrekking tot werk. Het duurt soms lang voordat je een status krijgt en al die tijd mag je eigenlijk nog niks. En voor organisaties is het tijdrovend om vluchtelingen in dienst te nemen. Dat is allemaal zo zonde! Veel mensen willen graag wat bijdragen aan de maatschappij en ze willen hun gevoel van eigenwaarde weer terug na de moeilijke vlucht. Ze willen niet ‘vluchteling’ zijn, maar professional. En als maatschappij heb je daar toch ook meteen wat aan?! Er zouden betere mechanismen en processen moeten zijn waar iedereen beter van wordt.
Duurzaamheid als focus
Duurzaamheid heeft mijn interesse. En Triodos is de meest duurzame bank van Nederland, dus ik vind het echt heel fijn om hier nu te werken! Tijdens mijn master Global Business & Sustainability had ik al stage gelopen bij De Vegetarische Slager en later heb ik de Finance Academy gedaan via Refugee Talent Hub. Terwijl ik stage liep bij EY, kwam deze kans bij Triodos op mijn pad. Tijdens mijn sollicitatie voelde het al meteen goed: gewoon een prettig en eerlijk gesprek. Ik wist: dit is de plek voor mij!
Grote verantwoordelijkheid
Ik voel veel verantwoordelijkheid om extra hard te werken om te laten zien a) dat vluchteling iets is wat mij is overkomen maar wat niks zegt over wie ik ben, en b) dat vluchtelingen heel veel potentie hebben, veel kunnen bijdragen! En dat organisaties dus niet bang hoeven te zijn om een risico te nemen met het aannemen van een vluchteling, maar dat ze juist de toegevoegde waarde daarvan zien.
Mijn tips
-
Bedenk wat je graag zou willen
-
Neem contact op met Refugee Talent Hub, NewBees, UAF, Delitelabs, etc. en bekijk je opties
-
Durf drastische beslissingen te nemen
-
Kijk ook naar omscholen/ upskilling, blijf niet hangen in ‘wat je vroeger deed’
-
Twijfel niet te veel aan jezelf
-
Vergelijk jezelf niet met anderen, trek je eigen plan
-
Investeer in netwerken: je weet maar nooit wie wie kent
-
Herinner jezelf eraan: je hebt het helemaal tot hier gered, deze uitdaging kun je ook aan!