Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Privacyverklaring

  • XSRF-TOKEN-protection
  • Browsersessie-ID
  • Cookie consent preferences
  • Analytics opslag
  • Advertentiegebruikersdata
  • Advertentiepersonalisatie
  • Advertentieopslag
13 september 2019

Ontmoet: Ramazan, Mamdouh en Adam, Azure Academy

Tijdens de Azure Academy van Microsoft worden achttien vluchtelingen in 24 weken klaargestoomd voor een carrière in de ICT. Bij Nederlandse ICT-bedrijven is namelijk veel behoefte aan diversiteit in talenten met een IT-profiel. Ondertussen zijn de deelnemers ongeveer op de helft. Een goed moment om te kijken hoe het gaat.

De Azure Academy is opgezet in samenwerking met Microsoft, ITPH, de Refugee Talent Hub, en de Johan Cruijff Arena. Die laatste stelt zijn locatie voor de opleiding beschikbaar. Daarom vind ik de deelnemers van de Azure Academy op een maandagochtend tussen rood met witte café-muren, Ajax sjaals en schilderijen van Johan Cruijff. In café Johan, met uitzicht op het veld, legt Dennis uit hoe de deelnemers een software-licentie kunnen vernieuwen.

Ramazan Ince (41) woont sinds zestien maanden in Nederland. Daarvoor werkte hij als docent en schooldirecteur in Ghana, Nigeria en Irak.

“Ik besloot het onderwijs achter me te laten en te veranderen van werkveld. Ik was al begonnen met een aantal ICT-cursussen, in data science en web development. Daarna adviseerde een vriend, die bij Microsoft werkt, me om dit programma te gaan doen. Nu ben ik hier.”

De deelnemers van de Azure Academy startten in juni en leerden, naast Azure administration, over windows servers, ITIL, Microsoft Office, DevOps, SQL en Scrum. Zij zullen allen aan het einde hun officiële Microsoft Azure Administration Associate Certificate behalen. Binnenkort starten ze met een stage om alles in de praktijk toe te kunnen passen. Om goed in een team te kunnen werken zul je volgens Ramazan over zo veel mogelijk onderwerpen in de ICT iets moeten weten.

“Blijf niet weg van de andere IT-gebieden. Zorg dat je over ieder onderwerp iets weet, want in het algemeen moet je in een team werken. Alle mensen komen uit verschillende disciplines en je moet begrijpen wat de anderen doen.”

Mamdouh Sibai (37) is afkomstig uit Syrië en heeft al meer dan tien jaar ervaring in de ICT-sector. Ook in Nederland werkte hij al in de IT: anderhalf jaar voor Rijkswaterstaat. Helaas stopte het project waaraan ik werkte. Een maand geleden verliet Mamdouh de Azure Academy, omdat hij startte met een baan in de ICT. Vandaag is hij weer terug.

“Ik heb een maand proefperiode gehad, maar het werkte niet. Het grootste probleem is de taal. Ik werkte als consultant. Als ik een opdracht had binnen een Nederlands bedrijf was het moeilijk. ”

Ook volgens Adam Hamwi (38) is de taal een van de grootste uitdagingen te zijn voor het vinden en behouden van een baan. Vooral door de vele afkortingen die in de ICT-sector worden gebruikt.

“De grootste uitdaging voor mij is de taal. ICT-taal is gebaseerd op Engels, maar veel bedrijven willen de IT in het Nederlands. Er zijn veel afkortingen in de ICT-taal. Deze zijn anders dan normaal Engels, dus om het in het Nederlands te weten is lastig voor mij. In het Engels is het geen probleem, want ik heb langere tijd in de ICT gewerkt. Zelfs wanneer ik Nederlands kan spreken zal het een grote uitdaging worden, omdat je extra tijd nodig hebt om de ICT afkortingen te begrijpen.”

Adam werkte vanaf 2005 als docent in de ICT-sector in Syrië, Egypte, Dubai en Libanon. Hij is op zoek naar een baan waarin hij zijn kennis en skills op het gebied van business en IT in kan zetten. De Azure Academy brengt de deelnemers in contact met potentiële werkgevers in de ICT-sector. Zo proberen de initiatiefnemers voor alle deelnemers een goede match te vinden.