4 november 2022
“We zijn allemaal gelijk”
Samar Al-Areqi komt oorspronkelijk uit Jemen en is software engineer bij Shell. Ze nam deel aan het succesvolle IT-programma dat Refugee Talent Hub en Shell samen organiseerden. In het kader van Diversity Day werd zij geïnterviewd door de SER.
Gedreven
Hoewel de start in het AZC in Nederland pittig was, maakte Samar er het beste van: ze startte al met de Nederlandse taal via een online cursus en zong Nederlandse liedjes om de taal beter te kunnen onthouden. Ook leerde ze veel verschillende mensen kennen, en door de verhalen die ze elkaar vertelden, ook hun culturen.
Na een jaar in het AZC, kreeg Samar een huis in Spijkenisse. Ze werkte en studeerde hard om snel een baan te kunnen vinden. Haar studie bedrijfskunde in Jemen en haar ervaring bij een oliemaatschappij daar, kon ze goed gebruiken om de nieuwe kennis te plaatsen. Ze meldde zich aan voor verschillende cursussen en werd al snel SalesForce administrator. Via Refugee Talent Hub kwam ze in het IT learning programme bij Shell, waar ze begin oktober begon als software engineer.
Mijn verhuizing heeft mijn lot veranderd
“Ik denk dat mijn verhuizing naar Nederland mijn lot heeft veranderd. Want in Jemen wordt een vrouw na haar huwelijk meestal huisvrouw. Ze zorgt voor het huishouden en kookt. Maar ik wilde nooit een huisvrouw zijn, ik wilde mezelf ontwikkelen. Ik wilde nooit afhankelijk zijn van anderen, dus solliciteerde ik zelf naar banen. Mijn vrienden hebben me ook veel geholpen. Een van hen gaf mijn cv aan de oliemaatschappij waarvoor ik in Jemen werkte. Ik heb daar veel geleerd, niet alleen werkvaardigheden maar ook veel levenslessen. De algemeen directeur van dat bedrijf was een Amerikaanse man van in de tachtig. Toen hij in Jemen werkte, probeerde hij Arabisch te leren en vastte hij zelfs tijdens de ramadan. Hij was de enige van de buitenlandse leiders die dat deed. Ik respecteerde hem ontzettend omdat hij moeite deed om onze cultuur te begrijpen en te respecteren.”
We zijn allemaal gelijk
“Waardering voor andere culturen en acceptatie van diversiteit, dat vind ik niet alleen mooi in mensen maar ook in bedrijven. Bij Shell hebben ze bijvoorbeeld een meditatieruimte gecreëerd waar mensen ook kunnen gaan bidden. Er zijn twee ruimtes vlak naast elkaar: een voor mannen en een voor vrouwen. Ik was echt verbaasd toen ik het zag. Er was een tapijt om op te bidden en stromend water waar mensen zich mee konden wassen. Precies zoals ik gewend ben van moskeeën.”
“Veel van mijn collega’s hebben een andere culturele achtergrond. We komen allemaal uit verschillende landen en verschillende samenlevingen, maar we zijn allemaal gelijk bij Shell. Het gaat er niet om waar we vandaan komen, maar om onze persoonlijke talenten en hoe we elkaar kunnen helpen om te groeien. Toen ik voor het eerst bij Shell kwam, zeiden ze dat het belangrijk is om elkaar te steunen. Omdat ze geloven in diversiteit en dat niemand zich als een vreemdeling in een ander land moet voelen.”
Dit is een ingekorte versie van Samar's verhaal uit de serie Living Labels. Lees het hele artikel op de website van SER - Diversity Day.
Lees ook het verhaal van Khaled en Ali, beiden ook deelnemers aan het Shell IT programma: