This website uses cookies to improve the user experience. Privacyverklaring

  • XSRF-TOKEN-protection
  • Browsersessie-ID
  • Cookie consent preferences
  • Analytics storage
  • Ad user data
  • Ad personalization
  • Ad storage
31 oktober 2024

‘Als je werk wilt vinden in Nederland is netwerken het allerbelangrijkst'

  • Ervaringsverhalen
  • Begrip & Inzicht
  • Cultuurverschillen

De verhalen die Ramy Weiss (33) uit Syrië hoorde over werk vinden in Nederland waren soms ontmoedigend. Toch heeft hij nu een baan gevonden als ingenieur. Hetzelfde beroep dat hij had in Syrië. “Je bent als vluchteling net zo geschikt voor werk als iemand uit Europa.” Judy Karajoli van RFG Magazine sprak, in opdracht van RefugeeHelp, met Ramy over zijn ervaringen.

Toen Ramy in september 2021 in Nederland asiel aanvroeg, had hij een duidelijk plan in gedachten om zijn leven weer op te pakken: werken met het diploma dat hij al in Syrië haalde. Hij wilde niet helemaal vanaf 0 beginnen. “Ik was 30 jaar oud en had geen tijd om een nieuwe studie te doen”, vertelt hij. Voordat hij Syrië verliet, belde hij vrienden die al in Nederland woonden en vroeg over werken in Nederland en de Nederlandse cultuur. “De verhalen die ik hoorde waren soms ontmoedigend en soms juist hoopgevend.”

Kortgeleden heeft Ramy een contract aangeboden gekregen bij een ingenieursbureau in Oldenzaal. “Dat het mij gelukt is, laat zien dat veel mogelijk is voor ons. Je bent als vluchteling net zo geschikt voor werk als iemand die in Europa geboren en getogen is. De enige barrière is de taal.”

‘Een baan vinden die bij mijn opleiding past was moeilijk’

Ramy ziet dat de gemeente een belangrijke en positieve rol kan spelen in het vinden van een baan. Als je net in Nederland woont, ben je afhankelijk van de gemeente. Daarom is een goede relatie hebben met je werkcoach heel belangrijk. Toen hij verhuisde naar Borne heeft hij vrijwilligerswerk gevonden bij een voetbalclub via een vrijwilliger die hij kende in het AZC. “Ik heb dat aangegeven bij de gemeente. Ze waren blij dat ik actief was en zelf het initiatief nam”, zegt hij.

Ook bleef Ramy zoeken naar een geschikte baan. Hij hield de website Indeed.nl in de gaten en bleef solliciteren. “Er waren veel praktijkgerichte banen, maar om werk te vinden als ingenieur was moeilijk. Ik werd een keer uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever zei dat ik welkom was. Maar na een paar maanden gaf hij aan dat het ophield voor mij, terwijl ik de potentie had om door te groeien. Toch waardeerde ik zijn eerlijkheid en advies enorm.”

‘Ik heb hulp ingeschakeld van een werkcoach van de gemeente’

Toen Ramy een vacature zag die bij hem paste als ingenieur, schakelde hij de hulp van zijn werkcoach in en vroeg hij de gemeente om te bemiddelen. “Zij nam contact op met het bedrijf en presenteerde mij op een goede manier. Hierdoor kreeg ik een sollicitatiegesprek. Ik sprak Nederlands tijdens het gesprek. Ze waren daar blij mee. Ze vonden dat mijn diploma geschikt was om bij ze te werken.”

De baan begon als onbetaalde werkervaringsplek. Toch was Ramy erg enthousiast. “Het was een kans voor me om mezelf te bewijzen. Ik kreeg een proefperiode van 3 maanden. Maar na iets meer dan 2 maanden kreeg ik al een contract aangeboden.” De onbetaalde werkervaringsplek werd na een paar maanden al omgezet in een betaalde baan.

‘Mijn netwerk gaf mij veel tips’

Onbetaald en vrijwilligerswerk doen kan veel voordelen hebben voor je als nieuwkomer, ziet Ramy. “Het allerbelangrijkste is netwerken”, vertelt hij. “Ik heb kennisgemaakt met veel mensen uit mijn omgeving. Ze gaven mij tips tijdens mijn zoektocht naar werk, zoals het inschrijven bij een uitzendbureau.” Ramy ziet dat een goed netwerk iets is wat nieuwkomers vaak missen. “Je kan hier niet geïsoleerd leven. Je hebt mensen nodig die jou leren hoe dingen werken.”

Af en toe tolkt Ramy bij VluchtelingenWerk Nederland (VWN) voor mensen die de Engelse of Nederlandse taal minder goed spreken. “Daar zei ik toevallig tegen een kennis dat ik een laptop nodig had om Nederlands te leren. Diegene vertelde mij over een organisatie in Hengelo die gratis laptops regelt voor mensen die dat nodig hebben. Het is een kleine organisatie van mensen die je niet zomaar kan vinden als je googelt op “gratis laptops”. Zonder deze tip had ik het nooit geweten.”

‘In Nederland is de sfeer veel vriendelijker op de werkvloer’

Ramy merkt dat er cultuurverschillen zijn tussen Nederland en wat hij gewend was in Syrië. “Nederlanders worden weleens gestrest op werk, maar wat hier als stressvol wordt gezien is heel anders dan bij ons. Ik denk dat wij als Syriërs erg stressbestendig zijn door alles wat we meegemaakt hebben.”

In Homs werkte hij 8 uur op een dag achter zijn computer en kon hij niet zomaar kletsen met zijn collega’s. “Als je betrapt werd, kreeg je gelijk een waarschuwingsmail.” Hier is de sfeer volgens hem veel vriendelijker: “De baas is benaderbaar en menselijk. Nederlanders kunnen gezellig kletsen in de pauze als team. Dat laadt je op en geeft je een fijn gevoel als je weer aan het werk gaat. Je werkt niet voor iemand, maar je werkt samen. Dat is heel mooi.”


Lees het volledige artikel op de website van RFG Magazine. RFG Magazine begeleidt sinds 2017 journalisten met een vluchtelingenachtergrond op hun pad naar een steviger positie op de Nederlandse arbeidsmarkt. 

Dit artikel kwam tot stand in opdracht van RefugeeHelp en verscheen eerder op de website RefugeeHelp.nl.