This website uses cookies to improve the user experience. Privacyverklaring

  • XSRF-TOKEN-protection
  • Browsersessie-ID
  • Cookie consent preferences
  • Analytics storage
  • Ad user data
  • Ad personalization
  • Ad storage
3 mei 2024

Een baan: het begin van een langer pad

  • Ervaringsverhalen
  • Partnerschap
  • Cultuurverschillen
  • DEI

Ik sprak onlangs Mustafa en Tanya. Mustafa, een getalenteerde architect uit Soedan, woont in Leiden en vond zijn weg via de Arcadis Talent Academy. Tanya, directeur mobiliteit bij Arcadis, is al jaren betrokken bij de samenwerking met Refugee Talent Hub en zet haar kennis en ervaring in om talenten als Mustafa te helpen.

Mustafa hoorde via een vriend over Refugee Talent Hub-evenementen. Hij heeft zich aangemeld en ingeschreven voor diverse activiteiten. “Toen ik hoorde over het programma van Arcadis, twijfelde ik of ik daar wel bij zou horen. Maar ik besloot me toch aan te melden. Tijdens het sollicitatiegesprek werd mij duidelijk dat dit een kans was om weer productief te zijn en ik hoopte deel te nemen aan de Talent Academy.”

 Talent Academie

 De Talent Academy van Arcadis is een programma van zes maanden met een betaalde baan als doel. Het programma biedt professionals met een vluchtelingenachtergrond de mogelijkheid om ervaring op te doen binnen de werkomgeving van Arcadis. Er ligt een sterke nadruk op ervaringsleren, waarbij deelnemers actief betrokken zijn bij echte projecten. Daarnaast krijgen deelnemers een Nederlandse taaltraining en gaan ze aan de slag met hun soft skills.

 Mustafa werd geselecteerd en begon in de zomer van 2023. “In het begin wist ik niet precies wat ik kon verwachten. Tot mijn verbazing werd ik meteen onderdeel van het team. Ik kwam terecht in een professionele omgeving waar ik meteen aan de slag kon. Dat vond ik heel fijn, het geeft je voldoening.”

 Tanya knikt: “Het hele idee is om mensen meteen mee te laten doen aan projecten, omdat ze zo leren hoe Arcadis werkt, hoe klanten denken en wat de werkwijze is. Arcadis is flexibel: je krijgt de ruimte om je eigen werk te vinden. Voor iemand met een Nederlandse achtergrond of een professional die ergens anders geboren is, is dat niet noodzakelijk anders.”

 Strijd

 Deze methode kan behoorlijk uitdagend zijn, zoals Mustafa ook heeft opgemerkt. Hij worstelde met de Nederlandse werkcultuur en taal. “Het is lastig om op detailniveau goed te communiceren. Bovendien is de Nederlandse werkcultuur heel anders dan ik gewend was.” Timemanagement en efficiënt werken waren thema’s waar Mustafa aan moest wennen. Gaandeweg leerde hij zijn tijd beter indelen en begon hij zijn draai te vinden. En de organisatie speelt daarin een grote rol, legt Mustafa uit: “Het mooie bij Arcadis is dat je de ruimte krijgt om te ontdekken wat bij je past, zodat jij jouw plek kunt vinden.”

 Het begin van een langere weg

 Een echte ‘Arcadiër’ die straalt alsof hij al jaren niets anders doet, zo komt Mustafa over tijdens dit gesprek. Nu werkt hij er als Junior Architect. Ondanks dit succesverhaal wordt in ons gesprek ook duidelijk dat dit slechts het begin is van een langere weg. “Ik werk nu, maar ik zou ook graag een sociaal leven willen opbouwen met kennissen en vrienden. Maar de ervaring als vluchteling is ronduit traumatisch, ik merk dat het tijd kost om de stap te maken naar een geïntegreerd mens.”

 Mustafa heeft een duidelijke visie op zijn toekomst: “Ik hoop over een paar jaar nog steeds bij Arcadis te werken. Ik hoop tegen die tijd op meer verantwoordelijkheid en zie mezelf 100% Nederlands spreken. Ik hoop ook op een actiever sociaal leven. Dan wil ik iets teruggeven: andere vluchtelingen helpen of op een andere manier van waarde zijn.”

 Open de deuren

 Arcadis zet zich al jaren in om het arbeidspotentieel van nieuwkomers te benutten. Tanya legt uit hoe Arcadis dit doet: “Voor ons betekent dit eenvoudigweg deuren openen voor individuen met de juiste vaardigheden en capaciteiten. Er zijn immers talloze mensen met waardevolle kennis en ervaring die ons bedrijf kunnen versterken.” Volgens Tanya is het noodzakelijk dat werkgevers anders gaan denken over mensen met een vluchtelingenachtergrond. “Laten we allemaal genieten van wat ze te bieden hebben. Het is een gemiste kans als we deze talenten niet benutten.”

 Dat is niet altijd makkelijk, geeft Tanya toe: “Het brengt uitdagingen met zich mee: niet alleen voor nieuwe medewerkers, maar ook voor de Nederlandse collega’s: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we het potentieel halen uit onze nieuwe medewerkers met een vluchtelingenachtergrond? Een collega en ik hadden er onlangs een gesprek over. Wij realiseren ons dat als vluchtelingen naar Nederland komen, we niet alleen van hen kunnen verwachten dat ze zich aanpassen. Ook wij moeten ons aanpassen: als werkgevers, werknemers en als ontvangende samenleving.”

 Vertel een ander verhaal

 Tanya ziet nog veel kansen voor de toekomst. “We zijn erg blij met de stappen die we maken, maar beseffen ook dat we meer kunnen. Want het effect van de Talent Academy is groot: het is goed voor nieuwkomers in Nederland, voor ons als bedrijf en uiteindelijk profiteert de hele samenleving ervan. Dat verhaal wordt momenteel te weinig verteld en ik hoop dat we daar verandering in kunnen brengen.”