19 april 2024
‘Live your ambition’ in de praktijk
- Ervaringsverhalen
- Cultuurverschillen
- DEI
Ingenieursbureau TAUW is sinds 2023 partner van Refugee Talent Hub. Sinds zeven maanden is Mohammed, na een meet-and-greet, werkzaam in het team van Elroy Houthuijzen-Diaz Chavez (teammanager/projectmanager team Bodem & Water).
Mohammed komt uit het Midden-Oosten en woont nu twee jaar in Nederland. Hij beheerst de Nederlandse taal al goed. “Ik ben in de afgelopen twee jaar ook continu bezig geweest met de taal”, vertelt hij trots. “Het spreken van de taal is de sleutel tot werken, tot de cultuur. Zonder de taal kun je je niet echt onderdeel voelen van de samenleving.” De passie spreekt uit zijn ogen. Nederland is geen tijdelijke plek, maar een nieuw thuis voor hem en zijn gezin.
Voor Elroy is de samenwerking met Mohammed verrijkend. “Ik vind mijn werk ontzettend leuk en TAUW is een prachtig bedrijf. Zeventien jaar geleden begon ik als projectmedewerker bodemonderzoek. Inmiddels ben ik leidinggevende van een team van veertien mensen. Als manager kan je werk vooral draaien om geld verdienen en de planning halen. Maar dat heb je zelf in de hand. Ik word juist blij van alle verschillende mensen met wie ik mag werken. Waaronder Mohammed!”
Vanuit ‘social return’ had Elroy eerder al iemand onder zijn hoede gehad. Dat vond hij interessant – het verbreedde zijn blik. En het liet zien hoe aandacht voor elkaar, processen en procedures allemaal een belangrijke rol spelen om de samenwerking tot een succes te maken. Daarom stak hij direct zijn vinger op toen collega Suzan Vaessen vroeg op wie ze mocht rekenen in de samenwerking met Refugee Talent Hub.
Vertrouwen, hiërarchie en andere cultuurverschillen
Sommige culturen hebben meer kaders, andere zijn vrijer. Bij TAUW werken ze vanuit vertrouwen. Vandaag een uurtje eerder weg? Prima, dat houd je zelf bij en haal je wel weer in. “Daar moest ik enorm aan wennen,” geeft Mohammed aan.
Hij vertelt: “Van Elroy moet ik hiërarchie deels loslaten, maar dat vind ik lastig. In mijn cultuur is dat heel erg aanwezig. Dus ik geef niet zomaar een verbeterpunt aan. Dan denk ik dat het aan mij ligt, want ze zullen het toch wel beter weten dan ik. En ik mag bijvoorbeeld thuiswerken zonder daar toestemming voor te vragen. Natuurlijk moet ik het even aangeven, maar ik hoef niet te beargumenteren waarom het nodig is. Ook dat voelde in het begin best ongemakkelijk.”
Soms zijn het dingen die je in theorie weet, andere verschillen kom je gaandeweg tegen. “We hadden bijvoorbeeld afgesproken dat Mohammed de eerste zes maanden meer tijd zou krijgen om zich het werk eigen te maken. Maar toen bleek dat hij er extra uren aan besteedde in zijn vrije tijd, terwijl dat wat mij betreft juist niet de bedoeling was. Daar hebben we het heel open over gehad. Nu kan hij zijn vrije tijd tenminste weer aan zijn gezin besteden”, zegt Elroy.
Door Mohammed te betrekken bij zoveel mogelijk basisprojecten, leert hij ‘hoe alles werkt’. Ik zie het als onze taak bij TAUW om hem daarbij te helpen
- Elroy Houthuijzen-Diaz Chavez
- Teammanager/projectmanager team Bodem & Water
Gedreven
Mohammed stelt hoge eisen aan zichzelf. De slogan van TAUW, ‘Live your ambition’, past hem als geen ander. Naast zijn gezin en zijn baan, verbetert hij zijn taalniveau aan de universiteit, is hij bezig met inburgeren, leert hij de vaktaal bij TAUW en wil hij het liefst nog aanvullende cursussen doen. “Voordat ik moest vluchten, werkte ik als wetenschappelijk onderzoeker. Ik vind het niet erg om hier in Nederland een paar stappen terug te doen, maar wil het liefst zo snel mogelijk weer op mijn eerdere niveau verder kunnen werken,” vertelt Mohammed. “En tegelijkertijd ben ik heel blij met mijn baan hier. Door eerst basisprojecten te mogen doen, kom ik er langzaam maar zeker in.” Het liefst zou Mohammed werken in de geotechniek.
Elroy licht toe: ”Om projecten te kunnen uitvoeren moet je kennis hebben van de huidige Wet- en Regelgeving. Als je de taal nog niet helemaal machtig bent, zijn Wet-documenten moeilijk te begrijpen. Juist door Mohammed te betrekken bij zoveel mogelijk basisprojecten, leert hij ‘hoe alles werkt’. Ik zie het ook als mijn – nee, ónze – taak bij TAUW om hem daarbij te helpen.”
Hij vervolgt: “Wat lastig kan zijn, is draagvlak creëren bij een team om een junior adviseur erbij te nemen. En dan in dit geval iemand die eigenlijk niet junior is, maar door zijn taalniveau wel. Dus daar werken we samen hard aan. Omdat ik zelf een buitenlandse partner heb, weet ik hoe lastig het kan zijn om in Nederland te aarden. Werk speelt daar een belangrijke rol in. Daarom vind ik dit op persoonlijk vlak, voor onze organisatie en maatschappelijk gezien van toegevoegde waarde.”
Fouten maken mag - en andere tips
In zeven maanden samenwerken verzamel je al snel tips voor anderen. Elroy en Mohammed delen graag hun belangrijkste tips voor andere werkgevers:
- Veel nieuwkomers zijn ontzettend gedreven: je moet ze eerder afremmen dan stimuleren in hun ontwikkeling. Een prachtige eigenschap!
- Help nieuwkomers met (vak)taal, want dat helpt ook met de interne samenwerking
- Benadruk dat je fouten mag maken en dat je daardoor juist beter wordt (Mohammed: “Vroeger moest ik me continu bewijzen. Als ik een fout maakte, dan werd ik direct gestraft.”)
- Creëer een veilige, open sfeer waar vertrouwen de basis is, zodat je als leidinggevende en medewerker ook cultuurverschillen open en zonder oordeel kunt bespreken
- Een vast contract is heel belangrijk voor veel nieuwkomers. (Elroy: “Ik begreep pas later dat het niet alleen om financiële of mentale zekerheid gaat. Ook met betrekking tot het aanvragen van verblijfsvergunningen, in aanmerking komen voor de Nederlandse nationaliteit en bepaalde huurwoningen. Dat is goed voor andere leidinggevenden om te weten.”)