This website uses cookies to improve the user experience. Privacyverklaring

  • XSRF-TOKEN-protection
  • Browsersessie-ID
  • Cookie consent preferences
  • Analytics storage
  • Ad user data
  • Ad personalization
  • Ad storage
26 september 2024

Van civiele techniek naar werkvoorbereider: Özlem's reis naar de Nederlandse bouwsector

  • Ervaringsverhalen
  • Arbeidsmarkt
  • Begrip & inzicht

Özlem Gündüz maakte de overstap van civiele techniek naar werkvoorbereider in Nederland. Onlangs ontvingen we een enthousiast bericht van haar in onze algemene mailbox: “Hoi, ik las net een van jullie artikelen op de website. Ik dacht dat ik misschien ook iets kon doen. Mijn Nederlands is nog niet perfect, maar ik heb iets bereikt en wil graag anderen inspireren met mijn reis.”

En zo sprak ik af met Özlem, woonachtig in Amsterdam met haar zoontje van 1 en werkzaam als werkvoorbereider bij Kernbouw BV. In haar thuisland werkte ze als structural engineer. Haar passie voor civiele techniek ontstond al vroeg. “Ik wilde altijd al engineer worden,” vertelt ze. "In Turkije hield ik me veel bezig met alles rondom civiele techniek. Waar die passie vandaan komt? Ik weet het niet, maar ik heb altijd de drive gehad om te laten zien dat vrouwen net zo goed in de bouwsector kunnen werken als mannen.”

Klein beginnen
Na haar aankomst in Nederland wilde Özlem meteen aan de slag. "Ik wilde snel werken, maar ik wist dat ik klein moest beginnen. Mijn plan was om te starten met kleine klusjes en vanaf daar op te bouwen.” Met die mindset ging ze op zoek naar haar eerste stap. “Ik ging op onderzoek uit en ontdekte gelukkig dat er veel organisaties in Nederland zijn die zich inzetten voor mensen met een vluchtelingenachtergrond. Via hen bezocht ik verschillende plekken en evenementen.”

Zo kwam Özlem ook bij Refugee Talent Hub terecht, waar ze een passende werkervaringsplek vond bij Arcadis. Ze werd geselecteerd en kreeg zo zes maanden lang de kans om binnen de Talent Academy van Arcadis te zien hoe engineers in Nederland werken. “Mijn eerste stage was heel belangrijk,” vertelt Özlem. “Zo’n stage, in een vakgebied waarvan ik al veel weet, opent de weg naar een baan in een nieuw land. Ik begon met kleine klusjes. Dat ging goed en gaf me zelfvertrouwen en het gevoel dat ik grotere klusjes kon doen met meer verantwoordelijkheid. En zo ging ik telkens een stapje verder, en kwam ik steeds iets verder.”

Aan de slag
Tijdens haar stage ontdekte Özlem dat werkervaring en opleiding niet voldoende waren. “Taal is ook heel belangrijk,” zegt ze. Dit inzicht motiveerde haar om direct na haar stage een intensieve cursus Nederlands te volgen, waarmee ze uiteindelijk het B2-niveau behaalde.

Na de geboorte van haar baby, tien maanden later, begon Özlem weer te solliciteren. Dit keer met hulp van UAF. Ze vond een baan als werkvoorbereider bij een bouwbedrijf, waar ze inmiddels vijf maanden met veel plezier werkt. De eerste maanden op haar nieuwe werk waren spannend,. “Ik was bang dat mijn Nederlands niet goed genoeg was,” vertelt ze. “Maar ik leerde al snel dat openheid belangrijk is. Je moet niet bang zijn om vragen te stellen of om iets niet te weten.”

De tips van Özlem
Tijdens haar proces heeft Özlem vaak aan zichzelf getwijfeld. "Er waren momenten waarop ik dacht: moet ik iets anders gaan doen? Maar het is belangrijk om niet op te geven. Uiteindelijk word je dan beloond.” 
Om ook anderen te kunnen helpen, sluiten we af met een aantal tips voor mensen in een herkenbare situatie, die moeite hebben met het vinden van hun plek op de Nederlandse arbeidsmarkt:

  • Doe ervaring op: Als je de kans krijgt om mee te kijken bij een bedrijf in jouw vakgebied, doe dat meteen. Je kunt misschien niet direct doen wat je in je thuisland deed, maar ergens beginnen is essentieel.
  • Sta open voor nieuwe mogelijkheden: Kijk naar de mogelijkheden die er wel zijn. Ik heb veel gezocht naar organisaties die vluchtelingen helpen en zo ben ik bij Refugee Talent Hub en UAF terechtgekomen. En verdiep je ook in andere maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor mensen met een vluchtelingachtergrond. 
  • Begin klein: Een stage geeft je de kans om met kleine klusjes te beginnen en langzaam op te bouwen. Dat geeft zelfvertrouwen.
  • Netwerk via LinkedIn: Maak een profiel aan op LinkedIn en probeer zo contact te leggen met mensen. Als je niet weet hoe dat moet, zijn er genoeg organisaties of online checklists die je daarbij kunnen helpen. Bij veel activiteiten van Refugee Talent Hub helpen ze je ook meteen met het opbouwen van een LinkedIn netwerk. 
  • Geef niet op: Het kost tijd en energie, en er zullen altijd twijfels zijn. Maar de beloning komt vaak wanneer je het niet verwacht.

    Meld je aan bij Refugee Talent Hub
    Wil jij, net als Özlem, de stap zetten naar een carrière in Nederland? Refugee Talent Hub helpt vluchtelingen en werkgevers dichter bij elkaar te brengen. Maak een account aan, upload je CV en meld je aan voor activiteiten met onze partners!