Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Privacyverklaring

  • XSRF-TOKEN-protection
  • Browsersessie-ID
  • Cookie consent preferences
  • Analytics opslag
  • Advertentiegebruikersdata
  • Advertentiepersonalisatie
  • Advertentieopslag
21 maart 2025

'You either win or you learn' - Orhans verhaal

  • Ervaringsverhalen

Doorzettingsvermogen, leergierigheid en vertrouwen in eigen kunnen. Eigenschappen die Orhan Kiymaz goed passen. Ondanks de vele obstakels heeft hij geleerd om de uitdagingen op zijn pad te omarmen. Hij regelde een stage bij G-Star en slaagde er recent in aangenomen te worden voor zijn droomtraineeship bij Rabobank.

Na zijn aankomst in Nederland maakte hij een bijzondere carrièreswitch: van een achtergrond in politieke wetenschappen in Turkije naar een master in data science. Momenteel rondt hij zijn masterscriptie af aan Tilburg University en staat hij op het punt zijn droomtraineeship bij Rabobank te beginnen. In zijn vrije tijd duikt Orhan in de wereld van koffie, is hij fanatiek met sporten zoals squash en zwemmen, en heeft hij een grote passie voor films. Kortom, Orhan is van vele markten thuis en grijpt elke uitdaging met beide handen aan.

De uitdaging van een carrièreswitch

Toen Orhan naar Nederland kwam, stond hij voor een grote uitdaging: hij moest zijn loopbaan opnieuw opbouwen. Zijn achtergrond in politieke wetenschappen sloot niet direct aan bij de Nederlandse arbeidsmarkt. Bovendien waren er obstakels zoals taalbarrières, een gebrek aan netwerk en de ongeschreven regels van solliciteren in Nederland.

Vastbesloten om een nieuwe richting in te slaan, koos Orhan voor een master in data science aan Tilburg University. "Twee compleet verschillende vakgebieden, maar ik zag de uitdaging als een kans." 

Maar studeren alleen was niet genoeg; hij wilde ook praktijkervaring opdoen. Het vinden van een stage of baan bleek echter lastig. "Als internationale student is het al moeilijk om een stage te vinden, maar als vluchteling is het nog lastiger. Je hebt een taalachterstand, geen netwerk en werkgevers zien vaak vooral het gat op je cv."

Leren van afwijzingen

Veel sollicitaties en afwijzingen volgden. En dat was niet makkelijk. "Elke afwijzing voelde als een klap," vertelt Orhan. "Maar ik besefte al snel dat ik er iets van kon leren. Waarom kreeg ik geen uitnodiging? Wat kon ik anders doen?" Hij begon zijn sollicitatiebrieven aan te passen, oefende gesprekken en vroeg om feedback. Toch bleef het moeilijk om een kans te krijgen. "Het is frustrerend als je weet dat je de vaardigheden hebt, maar steeds niet wordt uitgenodigd om ze te laten zien."

Gaandeweg ontdekte hij dat solliciteren in Nederland niet alleen draait om ervaring en vaardigheden, maar ook om hoe je die overbrengt. "Werkgevers willen niet alleen weten wat je kunt, maar ook wie je bent en hoe je binnen het team past. Ik moest mijn aanpak veranderen en niet alleen vertellen wat ik had gedaan, maar ook laten zien waarom mijn ervaring waardevol was voor de Nederlandse arbeidsmarkt.”

In plaats van zich te laten ontmoedigen door de afwijzingen, gebruikte hij ze als leermomenten. “Elke keer leerde ik beter hoe ik mijn ervaring beter kon verwoorden en mezelf sterker kon presenteren.” Orhan zag in dat elke afwijzing een kans is om te groeien. 

'I never lose, I either win or learn" - een bekende uitspraak van een zekere Nelson Mandela - en een motto dat erg doet denken aan Orhans mindset.

Een kans bij G-Star

Via Refugee Talent Hub zag hij een vacature bij G-Star en greep zijn kans. "Het sollicitatieproces verliep anders dan ik gewend was. Ik had twee gesprekken: eerst online met HR en daarna een face-to-face interview met mijn toekomstige manager op het hoofdkantoor. Wat me opviel, was hoe vriendelijk en toegankelijk het proces was."

Bij G-Star voelde hij zich meteen welkom. "Iedereen was vriendelijk en behulpzaam. Ik werd niet als 'maar een stagiair' behandeld, maar kreeg autonomie en werd gezien als een volwaardige collega. Dat gaf me veel vertrouwen." Zijn tijd bij G-Star bevestigde een belangrijk inzicht: gelijke kansen zijn niet altijd eerlijk. "Sommige mensen hebben meer kansen nodig om op hetzelfde niveau te komen. Het gaat niet om gelijke kansen, maar om eerlijke kansen."

Het gaat niet om gelijke kansen, maar om eerlijke kansen.

  • Orhan Kiymaz

De volgende stap: Rabobank

Orhans doorzettingsvermogen en lerende houding hebben hem ver gebracht. Zijn reis was niet zonder uitdagingen, maar hij heeft laten zien dat elke stap, hoe klein ook, je dichter bij je doel brengt. 

Recent kreeg hij te horen dat hij, na eerdere afwijzingen, is aangenomen als Risk & Finance Trainee bij Rabobank. "Ik heb geleerd dat falen niet erg is, zolang je blijft proberen. Sterker nog, bij mijn laatste sollicitatie benadrukte de recruiter juist hoezeer zij mijn doorzettingsvermogen waardeerden. Soms duurt het even voordat je de juiste match vindt, maar die kans komt er."

Advies aan nieuwkomers

Orhan hoopt dat andere nieuwkomers zich door zijn verhaal gesterkt voelen. "Iedereen verdient een kans, maar als vluchteling begin je vaak met 1-0 achter. Daarom moet je extra hard werken om te laten zien waarom jij die kans verdient." Zijn advies aan anderen in een vergelijkbare situatie is duidelijk: geef niet op. "Elke sollicitatie, elke afwijzing, elke nieuwe poging brengt je dichter bij je doel. Blijf leren, blijf groeien en zoek de juiste mensen om je heen die je kunnen ondersteunen."