This website uses cookies to improve the user experience. Privacyverklaring

  • XSRF-TOKEN-protection
  • Browsersessie-ID
  • Cookie consent preferences
  • Analytics storage
  • Ad user data
  • Ad personalization
  • Ad storage
17 mei 2024

We verspillen talent

  • Goed werkgeverschap
  • Arbeidsmarkt
  • Partnerschap
  • DEI

De purpose, de droom of de stip op de horizon: als je weet waar je heen wilt, dan kom je er wel. Dan heb je iets om naartoe te werken. Manon van Beek zoomt uit - en weer in - in haar inleiding voor ons jaarverslag van 2023.

Degenen die mij kennen, weten het inmiddels: voor mij begint alles altijd met de purpose. Of, zoals we het bij Refugee Talent Hub noemen, de droom. Als je weet wat je stip op de horizon is, kun je daar naartoe werken. Erin slagen. In ons geval: dat de talenten van nieuwkomers gezien worden. Gewoon, als talenten. En dat ze daardoor de juiste kansen krijgen, een betaalde baan vinden. En ‘een baan’ is natuurlijk veel meer dan dat. Als je een baan hebt, hoor je erbij. Kun je je leven (opnieuw) vormgeven. Ben je niet meer afhankelijk van de overheid voor een uitkering. Ben je een voorbeeld voor je kinderen. Word je gewaardeerd. Bouw je een sociaal netwerk op. Enzovoort. Refugee Talent Hub zet zich daar al sinds 2016 voor in, door een brug tussen werkgevers en nieuwkomers te slaan.

En die brug slaan, dat blijft relevant. In november mochten we vieren dat al meer dan 1.000 nieuwkomers via Refugee Talent Hub een baan hebben gevonden. Een fantastisch resultaat. Maar, Wilma gaf terecht aan dat het beter kan. Dat het beter móet. Want ongeveer 80.000 statushouders (erkende vluchtelingen met een verblijfstatus; mensen die in Nederland mogen blijven) zijn op zoek naar een baan, en dat is exclusief Oekraïeners. Sinds december mogen ook asielzoekers onbeperkt werken (vanaf zes maanden na aankomst in Nederland. Lees dit artikel voor meer informatie). En er staan zo’n 400.000 vacatures open in Nederland. Toch ervaren gevluchte mensen die hier al jaren wonen, nog te veel drempels bij het vinden van een baan die bij hen past.

Ik daag alle bedrijven in Nederland uit om te investeren in de arbeidsmarkt van morgen. Om te investeren in onze toekomst. In de toekomst van je bedrijf. En in de samenleving.

  • Manon van Beek
  • Bestuursvoorzitter Refugee Talent Hub

Ook vanuit mijn rol als CEO van TenneT bekeken, ben ik het volledig met Wilma eens: het moet echt beter. Als dit niet verbetert, verspillen we namelijk niet alleen talent; het zou ook een onnodige vertraging van onze maatschappelijke opgaven betekenen. Bijvoorbeeld de energietransitie – een essentieel onderdeel van onze leefbare wereld. Alleen daar hebben we al 30.000 (!) medewerkers met de juiste talenten voor nodig. Dit vraagt o.a. om investeren in technische opleidingen. Het vraagt ook om een divers en inclusief beleid. De werkvloer zou een safe space moeten zijn waar iedereen kan bijdragen en groeien. Helaas werkt het nog steeds zo dat te veel mensen, ondanks de grote tekorten op de arbeidsmarkt, aan de zijlijn staan. We verspillen talent, zien het niet. En met de uitdagingen waar we voor staan, is dat simpelweg not good enough. We moeten het met z’n allen doen. Dus ik daag alle bedrijven in Nederland uit om te investeren in de arbeidsmarkt van morgen. Om te investeren in onze toekomst. In de toekomst van je bedrijf. En in de samenleving.

Dat klinkt misschien abstract, maar je kunt het heel klein maken. Zoek jij een talentvolle professional voor jouw organisatie? Kijk voorbij de vinkjes en je bestaande netwerk; kijk eens naar mensen die je in eerste instantie niet als the perfect fit zou zien. Zie, herken en érken het talent dat gevluchte professionals kunnen brengen. Stel jezelf open en ga in gesprek. Durf anders te denken: is de taal echt een must? Geloof me: buiten je bubbel kijken, levert echt wat op.

Het mooie? De meerwaarde zit ‘m niet alleen in een antwoord op jouw personeelsvraagstuk. Het is zoveel meer dan dat. Nieuwe perspectieven voor je organisatie, voor je team. Eigenwaarde en zelfredzaamheid voor iemand met een vluchtelingenachtergrond. Een maatschappij waarin steeds meer mensen mee kunnen doen, en waar daardoor hopelijk ook weer meer begrip voor elkaar ontstaat. 

Bij TenneT hebben we in samenwerking met Refugee Talent Hub in de afgelopen paar jaar 28 nieuwkomers een rol kunnen geven. Als ik zie wat Farishtah, Ammar, Husam en Emine – om een paar namen te noemen – hebben kunnen bijdragen aan hun teams en onze organisatie, dan ben ik daar zo blij mee. Hun andere perspectieven maken ons sterker. En we zien hen groeien.

Door begeleiding vanuit een business- en cultuurcoach hebben we alle nieuwkomers veel mee kunnen geven op het gebied van de Nederlandse bedrijfscultuur. Dat is een waardevol onderdeel van ons programma, maar vanzelfsprekend zijn we ook lerende. Samen met Refugee Talent Hub kijken we altijd wat er beter kan. In 2024 gaan we daarom starten met een pre-development track. Deze onboarding bereidt de nieuwkomers beter voor op het werken in onze organisatie en ontzorgt de teams. 

Terug naar Refugee Talent Hub. Al sinds 2016 denk en kijk ik met veel plezier en overtuiging mee. Want ik geloof oprecht dat we als maatschappij nieuwe perspectieven nodig hebben. Dat we moeten kijken hoe het wél kan. Dat we voor elkaar moeten zorgen, samen moeten kijken naar de toekomst, samen sterker kunnen worden. Dat we dichtbij elkaar moeten staan. En dat we dat met volle passie uit moeten dragen. Zoals het team van Refugee Talent Hub dagelijks doet.

- Manon van Beek

--------

Dit artikel is tevens de inleiding van ons jaarverslag van 2023.