This website uses cookies to improve the user experience. Privacyverklaring

  • XSRF-TOKEN-protection
  • Browsersessie-ID
  • Cookie consent preferences
  • Analytics storage
  • Ad user data
  • Ad personalization
  • Ad storage
23 augustus 2024

Vijf tips & tricks over de nieuwe subsidieregeling voor werkgevers

  • Wet- en regelgeving
  • Wetten & Regels
  • Arbeidsmarkt

Vanaf september stelt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ruim tien miljoen euro beschikbaar om werkgevers de komende drie jaar te ondersteunen in het aannemen van professionals met een vluchtelingenachtergrond.

Wil je graag gebruik maken van deze nieuwe subsidieregeling? Refugee Talent Hub helpt je graag op weg. Hier onze tips & tricks.

1.   Begin op tijd!
Het succes van je subsidieaanvraag begint bij een goede voorbereiding. Denk op tijd na over hoe je de begeleiding wilt organiseren. Zo heb je de tijd om een goed onderbouwd activiteitenplan op te stellen, wat een belangrijk onderdeel is van je aanvraag. De subsidie kan worden aangevraagd tussen 2 september en 30 september 2024. Aangezien het principe 'first come, first served' geldt, is het belangrijk om je aanvraag zo snel mogelijk in te dienen zodra de aanvraagperiode begint. 

2.   Maak een gedetailleerd activiteitenplan
Een van de belangrijkste vereisten voor de subsidieregeling is het activiteitenplan. Hierin geef je aan hoe je de begeleiding organiseert, hoe je de (organisatie-)cultuur bijbrengt en hoe je zorgt voor het leren van de Nederlandse taal en vaktaal op de werkvloer. Een aantal voorbeelden:

  • Maak een gedetailleerde functiebeschrijving: welke specifieke taken zal de nieuwe collega uitvoeren? Uit welke onderdelen zal het inwerkprogramma bestaan?
  • Beschrijf hoe je een buddyprogramma gaat vormgeven: hoe vaak zien de buddy’s elkaar? Welke thema’s worden er besproken in het buddyprogramma? Hoe vind je geschikte mentoren?
  • Geef aan hoe je van plan bent om vaktermen over te brengen: ga je een programma opzetten om vaktermen voer te brengen? Of schakel je hiervoor een externe taalschool in?

3.   Zorg voor de juiste documenten
Voor het indienen van je subsidieaanvraag heb je een paar belangrijke documenten nodig. Zorg dat je je KvK-nummer, de grootte van je organisatie, informatie over je sector, een ingevuld activiteitenplan, en de BSN-nummers van de statushouders klaar hebt liggen. Controleer goed of alles juist is ingevuld om vertragingen te voorkomen.

4.   Informeer jouw nieuwe collega
Als je de subsidie aanvraagt, is het belangrijk om jouw nieuwe collega goed te informeren over de begeleiding die geboden zal worden. Leg uit waarom jij als werkgever deze begeleiding belangrijk of noodzakelijk acht en waar jullie samen naartoe willen werken. Check ook of de nieuwe collega openstaat voor de voorgestelde begeleiding, zoals bijvoorbeeld het volgen van vaktaaltraining. Als de begeleiding afhankelijk is van het al dan niet ontvangen van subsidie, geef dit dan duidelijk aan. Dit helpt om misverstanden te voorkomen en zorgt ervoor dat beide partijen goed weten wat ze kunnen verwachten.

5.   Vraag om advies!
Neem contact op met Refugee Talent Hub of bekijk onze kennisbank om meer te lezen over het werken en begeleiden van mensen met een vluchtelingenachtergrond. Hier vind je verschillende dossiers waarin je kunt zoeken naar informatie, inspiratie en suggesties die je kunnen helpen bij het opstellen van jouw activiteitenplan en andere praktische zaken. Daarnaast zijn er ook veel andere partijen die je kunnen helpen, zoals gemeenten en regionale werkgeversservicepunten, die je kunnen ondersteunen bij het aanvragen van de subsidie. Ook kun je de handreiking van het Ministerie raadplegen, die handige tips, hulpmiddelen en antwoorden op veelgestelde vragen biedt voor het de subsidieaanvraag. Bekijk hier de webpagina van het Ministerie SZW voor meer algemene informatie over de subsidie.