This website uses cookies to improve the user experience. Privacyverklaring

  • XSRF-TOKEN-protection
  • Browsersessie-ID
  • Cookie consent preferences
  • Analytics storage
  • Ad user data
  • Ad personalization
  • Ad storage
10 oktober 2022

Ik geloof dat we echt een verschil kunnen maken

Shell en Refugee Talent Hub zijn eerder dit jaar gaan samenwerken; een waardevol partnerschap dat de huidige uitdagingen op de arbeidsmarkt, vluchtelingentalenten, de energietransitie en Diversiteit & Inclusie samenbrengt. Het eerste programma dat we samen zijn gestart, een leerprogramma voor IT-talent, was een succes: 16 van de 19 deelnemers kregen een contract aangeboden bij Shell! Reden genoeg om twee deelnemers, Ali Katlabi en Khaled Alsaleh, en de social impact director van Shell, te interviewen. Anne Schreuder, over het IT-programma en de waarde van werk.

Zin om te werken

Ali en Khaled – beiden oorspronkelijk uit Syrië – delen de gretigheid om te werken. Ze zijn gepassioneerd over wat ze doen en verspillen geen tijd met het zoeken naar kansen. “Vanaf het moment dat ik in Nederland aankwam, ben ik op zoek gegaan naar banen en heb ik contacten gelegd met organisaties die vluchtelingen ondersteunen”, zegt Khaled. Beide mannen waren meteen enthousiast toen ze dit programma bij Shell tegenkwamen. “Het zag er perfect uit”, zegt Ali. “Een kleine groep, training in probleemoplossing, presentatievaardigheden, soft skills, een grote internationale organisatie… het sprak mij echt aan.”

Khaled knikt en voegt eraan toe: “De cursussen en het materiaal waren zeer gestructureerd en professioneel. Er waren verschillende cursussen om uit te kiezen, verschillende platforms om te leren, verschillende gebieden om je in te specialiseren. En de combinatie met soft skills was geweldig en erg nuttig.”

Steun

“De steun die we voelden van onze vrienden en managers was vanaf het begin geweldig”, zegt Ali. “Vanaf dag één voelden we ons thuis; ze hebben echt een veilige leeromgeving voor ons gecreëerd. We konden allerlei vragen stellen, het was informeel en het was er allemaal op gericht om iedereen te laten groeien. Dat betekende echt heel veel.” De 19 deelnemers sloten zich ook aan bij een WhatsApp-groep en leerden elkaar kennen tijdens een pizza. Het creëerde een gemeenschapsgevoel. “Precies wat we zochten”, zegt Anne. “Mijn impactteam, de managers, de buddy’s en alle andere betrokkenen – we hebben allemaal zo hard gewerkt om dit tot een succesvol programma te maken. Dit is geweldige feedback; ongelooflijk verrijkend.”

Maak een verschil

“In mijn rol als directeur maatschappelijke impact is het mijn doel om manieren te vinden om de zakelijke behoeften te combineren met sociale impact. Als onderdeel van de focus van Shell op een inclusieve transitie, kijk ik bijvoorbeeld naar manieren om werkgelegenheid te creëren voor alle talenten. Zodra ik Refugee Talent Hub ontmoette, wist ik dat we goed bij elkaar zouden passen. Ik geloof dat we echt een verschil kunnen maken”, vervolgt Anne.

Het IT-programma is zo opgezet dat er ook leermogelijkheden voor Shell-collega's in zitten. Iedere deelnemer had een buddy, een lijnmanager en een technische buddy. Voor velen van hen was het hun eerste persoonlijke ontmoeting met een vluchteling. “Persoonlijke ontmoetingen zijn zo krachtig. Ze veranderen de manier waarop mensen denken: van ‘wij en zij’ naar ‘wij’. En ook al zijn we al heel internationaal, we hebben natuurlijk allemaal onbewuste vooroordelen. Ik heb de afgelopen maanden gemerkt dat de barrières afbrokkelden”, lacht ze. “Om dit te laten slagen, is het cruciaal om steun te hebben van het uitvoerende niveau en te weten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd is. Die is bij Shell 100% aanwezig. We hebben het al over volgende stappen: van dit programma een blauwdruk maken. Het genereerde zoveel positieve energie binnen Shell dat het ideeën heeft aangewakkerd om dit naar andere afdelingen en landen te kopiëren.”

Waarde van werk

Het leidt ons naar een dieper gesprek over de waarde van werk. Een betekenisvol moment dat ons nogmaals doet beseffen dat we allemaal dezelfde behoeften en wensen hebben, waar we ook vandaan komen en wat onze rol ook is. Khaled, Ali en Anne gebruiken allemaal soortgelijke woorden om te beschrijven wat de waarde van werk voor hen persoonlijk is: autonomie, onafhankelijkheid, eigenwaarde, groei, energie, geluk, doelen, actief zijn, bijdragen aan de gemeenschap, mijn gezin ondersteunen, de kans om te floreren.

“Toen ik een contract bij Shell kreeg, voelde ik me zo trots”, zegt Khaled. “Het vervulde mij met waardering”, voegt Ali toe. “Het gaf mij het gevoel dat ik gewaardeerd werd.”

“En dat”, vervolgen ze samen, “is wat wij ook voor andere vluchtelingen wensen. En we weten dat kansen niet zomaar jouw kant op komen vliegen. Daarom hebben wij enkele tips:

  • Maak een plan en stel jezelf een doel
  • Leer de taal
  • Sta open voor andere ideeën
  • Nieuwe dingen leren; blijf groeien
  • Geloof dat je het kunt!”

🎞️ Zie deze video over het Shell Leerprogramma voor Vluchtelingtalenten

Nieuw programma alert!

Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal? Wij hebben goed nieuws om te delen! Want na het succes van dit eerste Leerprogramma organiseren Shell en de Refugee Talent Hub een tweede 4-6 maanden onbetaald leerprogramma voor vluchtelingen [statushouders]. We nodigen je uit voor wat volgens ons een ongelooflijk, leuk en lonend leertraject zal zijn, om samen te werken en van elkaar te leren.\n\nLees meer en schrijf je in vóór 12 november. Klik hier .