15 november 2024
EY en Refugee Talent Hub: duurzame impact maken
- Verhalen van partners
- DEI
- Draagvlak
- Partnerschap
Met het Women Mentoring Program en de Finance Academy is EY al jaren een betrokken partner van Refugee Talent Hub. SROI-adviseur Marjolein Bosboom vertelt hoe deze samenwerking tot stand kwam, wat haar persoonlijk drijft en hoe EY als organisatie structurele impact wil maken.
We ontmoeten elkaar tijdens een van de Finance Academy-dagen bij EY op het hoofdkantoor in Amsterdam, waar die middag een ‘Lean Training’ voor kandidaten op het programma staat. Met een indrukwekkend uitzicht vanaf de 21e verdieping vertelt Marjolein gepassioneerd over haar drijfveren, haar rijke ervaring, en de toekomstplannen bij EY.
Marjolein’s persoonlijke missie is simpel maar doeltreffend: mensen het beste uit zichzelf laten halen. Dit staat centraal in haar leven, zowel in haar werk als privé. De ervaringen die Marjolein jarenlang heeft opgedaan, variëren van het begeleiden van mensen in sportclubs tot het ondersteunen van kinderen met autisme. “Ik geloof dat elke persoon, ongeacht achtergrond, unieke talenten heeft die erkend en benut moeten worden,” legt ze uit. “Het is geweldig om te zien hoe mensen hun potentieel ontdekken en gaan groeien. Dat geeft mij heel veel energie.”
Kijk niet alleen naar het cv
Die energie neemt Marjolein ook mee in haar rol als SROI-adviseur bij EY. Ze vindt het belangrijk om mensen kansen te geven om te kunnen zijn wie ze zijn, in plaats van alleen te kijken naar werkervaring. “Een cv laat zien wat iemand in het verleden heeft gedaan, maar niet per se wat ze kunnen of willen. Door de focus te leggen op wie de kandidaat is en wat hij of zij nu kan bijdragen, creëren we échte kansen. Daarom vind ik ook dat je niet altijd moet kijken naar het cv van mensen. Het cv vertelt iets over wat mensen in het verleden hebben gedaan, maar niet wat ze kunnen of willen doen. Vaak is het zelfs zo dat mensen in het verleden iets hebben gedaan wat ze nu niet meer willen of kunnen doen. Kijk daarom naar wat je nu nodig hebt in het bedrijf en of er een match kan zijn. Met mijn jarenlange ervaring binnen SROI probeer ik daar mijn steentje aan bij te dragen.”
Een cv laat zien wat iemand in het verleden heeft gedaan, maar niet per se wat ze kunnen of willen. Door de focus te leggen op wie de kandidaat is en wat hij of zij nu kan bijdragen, creëren we échte kansen.
- Marjolein Bosboom, SROI-adviseur EY
Wat is SROI?
SROI (Social Return On Investment) is een aanpak die erop gericht is meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Marjolein legt uit: “Wanneer je als organisatie aanbestedingen wint van een gemeente of overheid, is het verplicht om 5% van de gerealiseerde omzet terug te geven aan de maatschappij. Dit betekent dat je je inzet voor kwetsbare groepen in de samenleving, zoals langdurig werklozen, Wajongers, mensen met een arbeidsbeperking, maar ook 50-plussers en mensen met een vluchtelingenachtergrond. Je kunt hier mooie projecten voor opzetten. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je mensen aan een baan helpt – of dat nu binnen je organisatie is of door ze te introduceren in je netwerk. Het draait erom dat we deze mensen laten groeien en ze een stap verder helpen richting de arbeidsmarkt.”
Enthousiasme binnen EY
Voor programma’s als de Finance Academy, een 18 weken durende training voor financiële talenten, was de animo om mentor te worden groot. “Ondanks dat we veel nieuwsbrieven versturen, gaat het échte enthousiasme van collega tot collega,” vertelt Marjolein. “De impact van het mentor zijn wordt binnen teams op verschillende afdelingen gedeeld. Op die manier verspreidt het enthousiasme zich als een olievlek door de organisatie. Mentoren geven vaak aan dat ze niet alleen hun mentees helpen, maar zelf ook veel leren van de ervaring. Dit draagt bij aan wederzijds begrip binnen de organisatie."
EY’s ambities
EY heeft duidelijke ambities voor de samenwerking met Refugee Talent Hub. De organisatie wil niet alleen impact maken op de levens van kandidaten, maar ook als voorbeeld dienen voor andere bedrijven. “We willen deze samenwerking structureel verankeren in onze organisatie, zodat het niet slechts een eenmalige actie is,” benadrukt Marjolein.
“Wij doen al veel op het gebied van diversiteit en inclusie, waaronder dus het partnership met Refugee Talent Hub; het zit in ons DNA. Naast de investering in talentontwikkeling, telt voor ons ook de maatschappelijke betrokkenheid. Maar we benoemen het nog onvoldoende. Dat is zonde, want door er ook extern over te communiceren, kunnen we andere organisaties inspireren om ook met nieuwkomers aan de slag te gaan. ”
Een waardevol partnership
Marjolein vervolgt “Samen met Refugee Talent Hub kijken we naar de achtergrond van de kandidaten en mentoren, en of er een goede match is. Zo bouwen we samen aan duurzame carrièremogelijkheden en een samenleving waarin nieuwkomers echt meedoen. Het is een win-winsituatie: wij kunnen divers talent aantrekken en de kandidaten ontwikkelen waardevolle werkervaring. En wij vinden het belangrijk om een inclusieve werkomgeving te creëren bij EY, die aansluit bij onze doelstellingen op het gebied van diversiteit en inclusie.”
Benieuwd naar hoe jouw organisatie kan bijdragen aan deze verandering? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van samenwerking.