20 juni 2024
Een veerkrachtige samenleving
- DEI
- draagvlak
- talent
Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, sprak op ons publieksevent. Ze daagde ons allemaal uit om kratjes uit te delen en schuttingen af te breken. Van tevoren sprak ik de minister digitaal. Over hoe verrijkend diversiteit is, over talent en dromen. En over haar gedrevenheid om een verschil te maken in de samenleving.
Maatschappelijke betrokkenheid zit er al vroeg in bij de minister; ze kreeg het met de paplepel ingegoten. Haar vader was o.a. actief op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en internationale samenwerking, haar moeder hield zich bezig met het langer actief laten zijn van senioren. Er was thuis dus volop inspiratie om politiek actief te worden. Haar persoonlijke drijfveer is om mensen gelijkwaardige kansen te geven.
Het mooiste aan de politiek? “Dat iedereen ongelooflijk veel passie heeft voor wat ze doen. En dat je het verschil kunt maken. Soms door wat je zegt, soms door nieuw beleid, of doordat je iemand meekrijgt. Dat geeft heel veel energie.”
Over dromen
“De droom van een nieuwkomer is vaak dat diens kind een betere toekomst tegemoet gaat. Eigen dromen zijn vaak opgegeven. Dat raakt me en ik zou het mooi vinden als we die ouders het gevoel geven dat ze ook weer kunnen dromen. Want wij leven in een land waar we mógen dromen.”
“Mijn droom voor Nederland is een land van verbinding. Een veerkrachtige samenleving die werkt voor iedereen. Waarin mensen elkaar vasthouden en samen bouwen aan een betere samenleving. En dat we – juist doordat we alle vrijheid hebben – ook begrip voor elkaar en voor elkaars dromen blijven houden.”
Integreren is niet eenvoudig
Uit eigen ervaring weet de minister dat integreren niet eenvoudig is. Zelf koos ze er een aantal jaar geleden voor om een periode met haar gezin in Frankrijk te wonen. “Ik vond het hard werken om te integreren. Ondanks alle hulp die we hadden en de positie waarin we ons bevonden. Het is een interessante balans die je probeert te vinden als nieuwkomer: hoe combineer je beide culturen en behoud je je eigen identiteit? Dat is best ingewikkeld. En dat was dus al best lastig voor mij, terwijl ik er zelf voor had gekozen om in het buitenland te wonen. Niet te vergelijken met de ervaringen van mensen die hebben moeten vluchten natuurlijk.”
“Als nieuwkomer in Nederland heb je een enorme dosis motivatie en doorzettingsvermogen nodig om, ondanks alle barrières die je worden voorgeschoteld als je hier eenmaal bent, je leven op te bouwen. Ik heb veel mensen daarmee zien worstelen, en dat zijn verhalen die je bijblijven. En die je doen beseffen hoe waardevol het is om een netwerk te hebben, om de ongeschreven regels te kennen, om een baan te hebben.”
Waarde van werk
“Werk is zo belangrijk voor een mens. Het is essentieel voor je integratie. Werk is het beste woordenboek, het geeft zelfvertrouwen en trots, een inkomen, een sociaal netwerk. En het is niet alleen belangrijk voor de nieuwkomer. Diens nieuwe collega’s leren een nieuwkomer kennen en merken dat ze veel te bieden hebben, dat ze een verrijking zijn doordat ze andere gezichtspunten meebrengen. Het zijn mensen met talent: professionals die ergens anders geboren zijn.”
“De toegevoegde waarde van diversiteit zie je pas echt als je werkt met iemand die anders is. Daardoor krijg je andere inzichten, kijk je anders en op basis van die verschillende invalshoeken neem je als team betere beslissingen. Voor onze samenleving is het belangrijk dat iedereen die toegevoegde waarde ziet. We moeten de samenleving met z’n allen maken. Het is goed dat de 24-weken regel afgeschaft is. Dat je sneller mag participeren, daar heeft iedereen wat aan: asielzoekers, werkgevers en de samenleving.”
Samen-leving
De combinatie van politiek en bedrijfsleven interesseerde de minister al vroeg – en dat is één van de dingen die haar aanspreken in haar huidige rol: “De passie en visie in de politiek, is een hele sterke combinatie met de visie en uitvoeringskracht van het bedrijfsleven. Gezamenlijk kun je het verschil maken in de samenleving.” Zo ziet de minister waardevolle initiatieven voor de arbeidsmarkt bij diverse gemeenten, bij IT-opleidingen, in de zorg en in de energietransitie. “Er is zoveel talent onder nieuwkomers; dat talent moet benut worden.”
Als samenleving moet je over je vooroordelen heenstappen, vindt ze. “Als iedereen een paar nieuwkomers leert kennen, begrijp je meer van elkaar. Mensen zijn steeds meer geneigd om in hun eigen bubbel te blijven, en ‘de ander’ te beoordelen op basis van de groep waarbij ze denken dat de ander hoort. Dit staat een open gesprek in de weg.”
Integratie is een two-way street
Op mijn vraag wat de minister aan werkgevers en nieuwkomers mee zou willen geven, zegt ze: “Als je investeert in mensen, krijg je dat dubbel en dwars terug. Zorg voor een divers team, neem statushouders aan, vrouwen met een zwangerschapswens, 55+-ers, mensen met een niet-Nederlands klinkende achternaam, iemand met autisme… Geloof mij: je krijgt er ongelooflijk veel energie, passie, betrokkenheid en loyaliteit voor terug. En je verrijkt je team en je organisatie.”
“Tegen nieuwkomers zou ik willen zeggen: investeer in je relatie met dit land. Integratie is een two-way street: de samenleving moet de armen openen, en als nieuwkomer moet je instappen. Leer de taal, leer mensen kennen, toon interesse, wees nieuwsgierig. Het zal vast soms ook tegenzitten, maar laat je niet ontmoedigen. Ga ervoor!”
---
Meer van het publieksevent 2024
- Keynote speaker Arnon Grunberg: De staat en zijn grenzen
- Introductie Wilma Roozenboom: Hoofd in de wilken, voeten op de grond, kop in de wind
- Download de whitepaper
- Verslag van Dennis Aarnink: Grote dromen beginnen klein