Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Privacyverklaring

  • XSRF-TOKEN-protection
  • Browsersessie-ID
  • Cookie consent preferences
  • Analytics opslag
  • Advertentiegebruikersdata
  • Advertentiepersonalisatie
  • Advertentieopslag
11 april 2025

Skills-based hiring: de toekomst van werven

  • skills-based hiring
  • talent
  • arbeidsmarkt

In de snel veranderende arbeidsmarkt van vandaag is de traditionele manier van werven niet langer voldoende. Bedrijven die zich uitsluitend richten op functietitels, cv’s en diploma’s lopen talent mis. Een nieuw LinkedIn rapport over skills-based hiring laat zien dat deze aanpak niet alleen inclusiever is, maar ook bedrijven helpt om sneller en beter gekwalificeerde kandidaten te vinden.

In dit artikel duiken we in de belangrijkste inzichten uit het onlangs verschenen rapport en de potentiële impact van skills-based hiring op de arbeidsmarkt.

Een grotere talentpool

Een van de grootste voordelen van skills-based hiring is dat je in één klap toegang krijgt tot een veel grotere groep potentiële kandidaten. Door te kijken naar iemands vaardigheden – in plaats van alleen naar eerdere functies – opent zich een veel bredere talentpool. Wereldwijd betekent dit dat werkgevers tot wel zes keer zoveel geschikte mensen kunnen vinden. Dat is goed nieuws voor bedrijven die sneller en gerichter willen werven, én voor werkzoekenden die de stap willen maken naar een nieuwe sector of carrière.

Vooral in snelgroeiende vakgebieden is de impact groot, blijkt uit het rapport. In kunstmatige intelligentie (AI) groeit de vijver van potentiële kandidaten met meer dan acht keer, en in de duurzame energiesector met ruim drie keer. Zo wordt skills-based hiring niet alleen een kans voor individuen, maar biedt het ook een hele mooie oplossing voor personeelstekorten.

Meer kansen voor ondervertegenwoordigde groepen

Het rapport van LinkedIn toont aan dat skills-based hiring meer kansen biedt aan ondervertegenwoordigde groepen, waaronder mensen met een vluchtelingenachtergrond. Voor hen biedt skills-based hiring een nieuwe kans om deel te nemen aan de arbeidsmarkt, zonder dat zij zich beperkt voelen door het ontbreken van specifieke diploma's, gaten op hun cv’s of eerdere functietitels. Door te focussen op vaardigheden in plaats van werkervaring kunnen veel meer vluchtelingen de kans krijgen om in te stromen in sectoren waar ze hun talenten kunnen benutten. 

Vaardigheden versus functietitels

Traditioneel zoeken recruiters naar kandidaten die een vergelijkbare functie hebben bekleed. Bij skills-based hiring worden kandidaten geselecteerd als zij minimaal 50% van de benodigde vaardigheden voor een functie hebben. Dit maakt overstappen naar een andere sector makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan een projectmanager in de logistiek die ook uitstekend geschikt kan zijn voor een functie in marketing of IT.

Een frisse blik op talent

Collega Jan-Simon schreef al eerder: "Skills-based hiring brengt een andere kijk op sollicitanten, talenten en onderbelichte doelgroepen." In plaats van te focussen op cv’s en functietitels, kijk naar wat iemand écht kan. Daardoor wordt je talentpool vanzelf groter: je zoekt niet naar het perfecte papiertje, maar naar de juiste vaardigheden.

Dat is niet alleen slim in sectoren met personeelstekorten, het helpt ook om onbewuste vooroordelen te doorbreken. Want als je meet wat iemand kan via een objectieve test of assessment, geef je iedereen een eerlijke kans – ongeacht achtergrond, opleiding of loopbaanpad.

Het rapport concludeert: skills-based hiring is niet alleen een trend; het is de toekomst. Door te focussen op vaardigheden in plaats van functietitels, wordt de arbeidsmarkt eerlijker, inclusiever en efficiënter voor iedereen. Medewerkers die in hun kracht staan – omdat ze werken op basis van hun vaardigheden – zijn bovendien vaak productiever en leveren meer waarde voor hun werkgever. Oftewel, een win-win voor zowel werknemer als organisatie. 


Meer lezen: