This website uses cookies to improve the user experience. Privacyverklaring

  • XSRF-TOKEN-protection
  • Browsersessie-ID
  • Cookie consent preferences
  • Analytics storage
  • Ad user data
  • Ad personalization
  • Ad storage
11 juli 2024

Blik op recruitment: skills-based hiring

  • Goed werkgeverschap
  • arbeidsmarkt
  • recruitment
  • HR en L&D

Als senior partnershipmanager bij Refugee Talent Hub spreek ik dagelijks recruiters, hiring managers en kandidaten. Ik vind het in dat soort gesprekken altijd belangrijk om vanuit de verschillende perspectieven te kijken alles wat te maken heeft met het werven, selecteren en aannemen van mensen. ‘Skills-based hiring’ is een term die je steeds vaker hoort. Hoog tijd dus voor een korte blog van mijn kant – over voors, tegens en kanttekeningen.

Skills-based hiring: wat houdt het in?

Om te voorkomen dat we de term allemaal op een andere manier uitleggen: skills-based hiring is het aannemen van mensen op basis van vaardigheden en competenties – in plaats van op basis van hun CV en motivatiebrief. Je vacature kan nog steeds de oproep tot solliciteren zijn, maar als sollicitant dien je niet je motivatiebrief en CV in: de eerste stap is deelname aan een skills game of (online) assessment. Als werkgever kun je op die manier sollicitanten scannen op de door jou gevraagde skills: op basis van de resultaten nodig je mensen vervolgens uit op gesprek.

Wanneer zou je skills-based hiring toe kunnen passen?

Recruitment is niet zwart-wit. De ene keer werkt een bepaalde benadering beter dan een andere keer. Skills-based hiring is dus ook niet een antwoord op alle vragen. Zoek je senior mensen met een behoorlijke werkervaring, dan kan het prettig zijn om te starten met een CV en motivatie, waardoor je meteen een idee krijgt van het trackrecord van de sollicitant. Als vervolgstap kun je dan een assessment inzetten. 

Zoek je heel veel mensen (‘volume recruitment’ – je hebt bijvoorbeeld 100 bezorgers of monteurs nodig) of recruteer je voor junior vacatures, dan kan skills-based hiring een hele nuttige eerste stap zijn. Bij dit soort trajecten speelt ervaring een minder grote rol dan aanleg, en een goede skills game of assessment is gemaakt om vaardigheden en potentie naar boven te krijgen.

Objectiever werven

Skills-based hiring brengt een andere kijk op sollicitanten, talenten en onderbelichte doelgroepen. Je kijkt meteen breder, je vijver wordt groter (want je gaat niet zozeer uit van een functieprofiel, maar van een vaardigheidsprofiel). Dat alleen al kan enorme winst opleveren, zeker in de tekortsectoren. Én het neemt unconcious bias weg, omdat je iemand niet afwijst op zaken die er niet toe doen, maar puur op het wel of niet hebben van een skill – iets wat in de assessment of game objectief gemeten wordt.

Zie de mens

Bedenk je wel altijd wat een bepaalde vraag doet bij een doelgroep. Ik kijk hier bijvoorbeeld naar vanuit het perspectief van Refugee Talent Hub. Onze kandidaten zijn nieuwkomers. Voor hen is solliciteren ontzettend spannend. Een assessment als eerste vraag is dan niet per se een goed idee. Ik raad iedereen dan ook aan om éérst de mens te zien. Geef hen de kans zich te presenteren. 

Je kunt een skills game of assessment als pre-selectie tool gebruiken. Maak het leuk, neem de spanning weg. Doe het bijvoorbeeld echt in de vorm van een spel, om mensen ontspannen deel te laten nemen.

Meer weten over skills-based hiring? Doe de gratis e-learning van LinkedIn (opengesteld tot en met 30 september)

Bezint eer ge begint

Ben je nu dolenthousiast en denk je: ‘ik wil hier morgen mee beginnen’? Ik raad je aan eerst nog even een check te doen bij jouw organisatie. 

  • Zijn de business en de collega’s van recruitment het eens zijn over deze benadering? Mijn ervaring is dat er vaak een afdeling is die het op zich wel wil, maar die het in de praktijk lastig vindt om anders te denken.
  • Bespreek het met jullie HR-organisatie: maken jullie nog gebruik van functiehuizen en job levels? Of zijn jullie deze al aan het omzetten naar ‘skills huizen’? 
  • Denk als recruiter ook vanuit je doelgroep: zijn de sollicitanten, die je verwacht op vacature X, klaar voor een skills-based benadering? Wat zou ervoor nodig zijn om ze hierin mee te nemen en de toegevoegde waarde daarvan in te laten zien?

Meer verdieping

In het kader van Wereldvluchtelingendag stelt LinkedIn – tevens partner van Refugee Talent Hub – een e-learning over skills-based hiring gratis ter beschikking tot en met eind september. 

Een aantal van onze partners past skills-based hiring al toe. Meer weten? Stuur mij dan een bericht via info@refugeetalenthub.com