This website uses cookies to improve the user experience. Privacyverklaring

  • XSRF-TOKEN-protection
  • Browsersessie-ID
  • Cookie consent preferences
  • Analytics storage
  • Ad user data
  • Ad personalization
  • Ad storage
2 juni 2023

Ik vind het HR-vak het mooiste dat er is

  • In de praktijk
  • Partnerschap
  • HR en L&D

In 2022 was Bunchmark nauw betrokken bij de professionaliseringsslag die we als team bij Refugee Talent Hub hebben doorgemaakt. Auke Swinkels, oprichter van Bunchmark, faciliteerde met een collega een aantal workshops met het Refugee Talent Hub-team – o.a. over de ongeschreven regels en de DISC-profielen in het team. De start van een langdurige samenwerking.

In het Refugee Talent Hub jaarverslag van 2022 zegt Auke: “Eigenlijk was het liefde op het eerste gezicht toen we tegenover Refugee Talent Hub zaten, meteen gegrepen door hun passie, energie en ambities. En dat kwam goed uit, want wij, Bunchmark, zochten een fijne organisatie met vraagstukken waar wij een bijdrage aan konden leveren. We zijn de samenwerking met Refugee Talent Hub gestart omdat we, op een ander speelveld, dezelfde missie hebben: het creëren van een gelijkwaardige en inclusieve context waar mensen kansen krijgen en hun talenten optimaal kunnen inzetten.”

“Ik vind het HR-vak het mooiste dat er is”

Inmiddels is Bunchmark niet alleen betrokken bij interne HR-zaken, maar heeft het team ook ondersteund tijdens de Refugee LinkUp-campagne (awareness campagne waarin corporate deelnemers ruim twee weken lang hun netwerk deelden met een deelnemende statushouder, red.). Mara Schutter is HR consultant bij Bunchmark en was nauw betrokken bij het coachen van de deelnemende statushouders.

“Ik vind het HR-vak het mooiste dat er is en houd enorm van het helpen opbouwen van een organisatie. De combinatie van de verschillende kanten van HR spreekt me daarin zo aan. En dat was ook één van de dingen die mij direct aansprak bij Refugee LinkUp: het combineerde allerlei HR-aspecten en ook nog eens voor een goed doel. Plus, de sfeer bij Refugee Talent Hub is zo bijzonder: iedereen mag zichzelf zijn, is gelijkwaardig en voelt zich meteen thuis. Een fijne match! Blijer kun je mij niet maken,” vertelt Mara enthousiast.

Ongeschreven regels

Over de Refugee LinkUp-campagne vervolgt ze: “Je moet je voorstellen dat je niet gewend bent aan LinkedIn en dan opeens je profiel deelt met een hoge baas uit het bedrijfsleven die meer dan duizend volgers heeft. Dat was echt overweldigend voor sommigen, en het was voor ons heel waardevol om ook die kant van de campagne te zien en daarin te kunnen ondersteunen. We hebben de statushouders begeleid hierin; samen met Refugee Talent Hub hebben we LinkedIn-trainingen gegeven en onze blik daarin toegevoegd (‘hoe kijkt een HR professional naar jouw profiel’). Het was zo mooi om te zien hoe eager iedereen was om hun profiel goed neer te zetten.”

Ook de follow-up tijdens en na de campagne bleek heel waardevol: het team van Bunchmark heeft met bijna alle kandidaten gebeld over hun ervaringen tijdens de campagne, hoe je omgaat met reacties op LinkedIn, of hoe je een gesprek voorbereidt, bijvoorbeeld. “Het persoonlijke onderdeel van een sollicitatiegesprek is voor veel mensen met een andere culturele achtergrond moeilijk – dat zijn ze vanuit hun cultuur vaak niet gewend. En om dan ineens over je hobby’s te moeten vertellen, dat voelt vreemd,” vertelt Mara. “Een ander belangrijk ding was verwachtingsmanagement. Niet uit elke tag of reactie op LinkedIn komt nou eenmaal direct een baan rollen. Voor mij heel logisch, maar dat was duidelijk niet voor iedereen zo. Zo merk je dat er veel meer ongeschreven regels zijn dan waar je je in eerste instantie bewust van bent.”

Hoe kan het nou…

Voor Mara was het ook echt een eye-opener: “Hoe kan het nou dat zulke getalenteerde mensen zo weinig kans hebben op een baan. Je wilt zo graag nog meer doen…. En het zijn er 80.000, wij hebben er 25 geholpen. Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Ik hoop dat we hebben bijgedragen aan meer awareness in Nederland hierover. Voor mij was de waarde van die persoonlijke aandacht voor alle deelnemers heel mooi. Het voelde daardoor echt alsof ik een verschil heb gemaakt, bijgedragen heb aan een mooiere wereld.”

Tips voor andere organisaties

Mara is ervan overtuigd: “Het is voor alle organisaties belangrijk om echt die stap te gaan zetten naar een diverser en inclusiever team. En zeg het niet alleen, maar kijk ook naar de mogelijkheden – over de eventuele hobbels heen. Statushouders hebben veel te bieden met hun levenservaring; het is een win-win.”

“Neem de tijd voor een sollicitatiegesprek met een statushouder. Kijk verder dan hun CV; skills zijn te ontwikkelen. Het gaat om de persoon en een lerende houding. Als je er echt voor gaat zitten, dan komen er mooie verhalen uit mensen, over hun werkervaring en ambities. Die aandacht voor elkaar is belangrijk en levert je alleen maar meer op.”