This website uses cookies to improve the user experience. Privacyverklaring

 • XSRF-TOKEN-protection
 • Browsersessie-ID
 • Cookie consent preferences
 • Analytics storage
 • Ad user data
 • Ad personalization
 • Ad storage
20 juni 2023

Toezegging banen en opleidingen

 • In de praktijk
 • De business
 • Arbeidsmarkt

Meer dan 40 bedrijven doen toezegging banen en opleidingen beschikbaar te stellen voor meer dan 250.000 Oekraïense en andere vluchtelingen tijdens de Tent European Business Summit. Vooraanstaande bedrijven waaronder Accenture, Adecco, Amazon, Generali, ISS, Marriott International en Microsoft doen toezeggingen om de economische integratie van vluchtelingen te versnellen.

Parijs, 19 juni 2023 – Aan de vooravond van Wereldvluchtelingendag en nu Europa zich geconfronteerd ziet met de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, waaronder vijf miljoen vluchtelingen, voornamelijk vrouwen, uit Oekraïne, hebben 41 vooraanstaande bedrijven gezamenlijk een ambitieus plan aangekondigd om banen en opleidingen beschikbaar te stellen voor meer dan 250.000 Oekraïense vrouwen op de vlucht voor de oorlog en andere vluchtelingen in heel Europa. Dit werd vandaag bekendgemaakt op de Tent European Business Summit in Parijs die georganiseerd wordt door Tent Partnership for Refugees (Tent) en vormt een nieuw record als de belangrijkste toezeggingen die bedrijven ooit hebben gedaan om de economische integratie van vluchtelingen te versnellen.

Deze historische toezeggingen omvatten het volgende: vooraanstaande merken waaronder Hilton, Marriott International en Teleperformance zeggen toe meer dan 13.680 vluchtelingen in dienst te nemen; 's werelds grootste uitzendbureaus waaronder Adecco, ManpowerGroup en Randstad gaan zich inzetten om meer dan 152.000 vluchtelingen aan een baan te helpen; en grote bedrijven waaronder Accenture, Generali en Indeed verplichten zich om meer dan 86.000 vluchtelingen van opleidingen te voorzien. Tijdens de top werd ook financiering aangekondigd van Google.org, de filantropie tak van Google, om het werk van Tent in Polen te versnellen, evenals nieuwe strategische partnerschappen met LinkedIn en Visa - inclusief financieringssteun - om de professionele mentorschap initiatieven van Tent voor vluchtelingen in Europa uit te breiden.

Win-win

Opmerkelijk is dat deze verplichtingen die door bedrijven en uitzendbureaus worden aangegaan om banen beschikbaar te stellen, ook het personeelsbestand van die organisaties gaan versterken, tekorten op de arbeidsmarkt gaan verminderen, en Europese economieën een boost gaan geven doordat ze jaarlijks ongeveer 2 miljard aan inkomen gaan genereren voor vluchtelingen in heel Europa.

“Nu het einde van de Russische invasie in Oekraïne nog lang niet in zicht is en de Europese Unie miljoenen Oekraïners heeft verwelkomd, is het noodzakelijk dat vluchtelingen op langere termijn integratie en hoop wordt geboden door deelname aan de arbeidsmarkt", zei Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie, die de openingstoespraak hield op de top. "Meer dan een jaar geleden werden de grenzen van de EU opengesteld voor Oekraïners. Een jaar later zijn er echter nog veel te veel vluchtelingen werkloos, ondanks onze endemische tekorten aan vaardigheden, hun hoge opleidingsniveau, hun wens om de kost te verdienen en hun wettelijke recht om te werken via de EU-richtlijn tijdelijke bescherming. Deze ongekende steun van bedrijven over het hele continent zal van cruciaal belang zijn om tienduizenden Oekraïners in staat te stellen voor zichzelf en hun geliefden in Oekraïne te zorgen.”

“Oekraïense vrouwen die de oorlog zijn ontvlucht, krijgen bij het zoeken naar werk te kampen met veel obstakels, van het niet spreken van de taal tot het worstelen met kinderopvang. Bedrijven moeten meer doen om deze obstakels te verminderen, en deze ongelofelijk sterke, getalenteerde mensen helpen toe te treden tot de arbeidsmarkt,” aldus Hamdi Ulukaya, oprichter en president van de Tent Partnership for Refugees, en CEO en oprichter van Chobani. “Zodra vluchtelingen een baan hebben, zijn ze geen vluchtelingen meer. Ik ben er zo trots op dat bedrijven vandaag hun verantwoordelijkheid nemen en meer dan 250.000 Oekraïense vrouwen en andere vluchtelingen in heel Europa gaan helpen om op eigen benen te staan, en ze een kans bieden op een waardig bestaan.”

Onder de merken die zich verplichten om in de komende drie jaar in heel Europa meer dan 13.680 Oekraïense en andere vluchtelingen in dienst te nemen, zijn onder andere:

 • Amazon, dat minstens 5.000 vluchtelingen werft

 • Hilton, dat minstens 1.500 vluchtelingen werft

 • Marriott, dat minstens 1.500 vluchtelingen werft

 • ISS, dat minstens 1.000 vluchtelingen werft

 • Teleperformance, dat minstens 500 vluchtelingen werft

Andere merken die zich hebben verbonden tot werving, omvatten Accenture, adidas, Blackstone, bp, Duni Groep, ESS Group, FCC Medio Ambiente, Hempel, Hyatt, Ipsos, KFC, Kyndryl, L’Oréal Groep, Menzies Aviation, Novartis, PepsiCo, Pfizer, QSRP, Starbucks EMEA, Suez, De Body Shop en De Kraft Heinz Group.

Diversiteit maakt je sterker

“We weten dat de diversiteit van ons personeelsbestand ons een sterker bedrijf maakt en dat is waarom we actief mensen willen werven met verschillende achtergronden, vaardigheden en ervaringen. We zien dat er obstakels zijn voor vluchtelingen en andere mensen die van huis verdreven zijn, en zetten ons in om ze toegang te geven tot betekenisvol werk,” zei J. Ofori Agboka, vicepresident van People eXperience and Technology (PXT) voor Global Operations bij Amazon en lid van de adviescommissie van Tent. “We zijn trots op de toezegging die we vandaag hebben gedaan omdat hiermee de voortdurende inzet van Amazon om vluchtelingen over de hele wereld te ondersteunen, tot uiting komt.”

Ook uitzendbureaus gaan zich buitengewoon inzetten om in de komende drie jaar vluchtelingen aan werk te helpen door ze op te nemen in hun bestanden voor tijdelijk personeel en door ze banen aan te bieden bij hun klanten in heel Europa. Zij gaan uit van een totaal van 152.000 vluchtelingen en onder hen zijn:

 • Adecco (gaat ten minste 50.000 vluchtelingen koppelen aan hun klanten)

 • Randstad (gaat ten minste 40.000 vluchtelingen koppelen aan hun klanten)

 • EWL Group (gaat ten minste 35.000 vluchtelingen koppelen aan hun klanten)

 • ManpowerGroup (gaat ten minste 30.000 vluchtelingen koppelen aan hun klanten)

“Adecco zet zich al heel lang in voor het ondersteunen van vluchtelingen in nood. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne hebben we meer dan 10.000 vluchtelingen een tijdelijke baan kunnen aanbieden, maar we realiseren ons dat bedrijven zoals dat van ons nog meer moeten doen gezien de harde realiteit dat het te verwachten is dat vele vluchtelingen nog jaren niet naar huis kunnen gaan,” aldus Christophe Catoir, president van Adecco en medegastheer van de Tent European Business Summit. “Het is inspirerend om te zien dat tientallen bedrijven uit heel Europa bij elkaar komen met toezeggingen die bijzonder moedig zijn in deze cruciale tijden, en Adecco is ongelofelijk trots dat we hiervan een van de voorvechters zijn.”

Daarnaast heeft een aantal grote bedrijven toezeggingen gedaan om in de komende drie jaar opleidingen beschikbaar te stellen, zowel direct als indirect via partnerorganisaties, om vluchtelingen te helpen veelgevraagde technische vaardigheden zoals IT, codering en cyberveiligheid te leren, maar ook om een beter begrip te krijgen van de Europese arbeidsmarkt.

 • Accenture gaat opleidingen en ondersteuning beschikbaar stellen aan ongeveer 15.000 vluchtelingen

 • Indeed zal minstens 15.000 vluchtelingen opleiden

 • Cisco zal minstens 10.000 vluchtelingen opleiden

 • Microsoft zal minstens 6.000 vluchtelingen opleiden

 • Generali zal minstens 5.000 vluchtelingen opleiden

Duurzame toekomst

“Vluchtelingen krijgen met zoveel uitdagingen te maken bij hun pogingen de arbeidsmarkt voor het eerst te betreden of werk te vinden dat past bij hun vaardigheden en achtergrond,” verklaarde Lucy Murdoch, Managing Director - Corporate Citizenship, Accenture. “Opleidingskansen, of ze nu gericht zijn op taal, branchespecifieke vaardigheden of informatie over normen op de arbeidsmarkt, zijn van essentieel belang om vluchtelingen te helpen een veilige, betekenisvolle baan te vinden. Onze toezegging van vandaag bouwt voort op de voortdurende inzet van Accenture voor het creëren van een inclusieve werkomgeving voor vluchtelingen en ons trackrecord als het gaat om het opleiden van achtergestelde populaties over de hele wereld om hen substantiële verbeteringen aan hun leven te laten aanbrengen en hen voor te bereiden op een duurzame toekomst.” Andere bedrijven die toezeggingen hebben gedaan voor het opleiden van vluchtelingen, zijn onder andere Accor, Ben & Jerry's, Hempel, Kyndryl, ManpowerGroup, Novartis, Randstad, Salesforce, Starbucks en Unilever.

In het licht van deze pan-Europese toezeggingen wil Tent meer bedrijven regionaal, en op grote schaal, in contact brengen met pools van vluchtelingtalenten - met name in Polen, waar met 1,5 miljoen Oekraïense vluchtelingen de grootste populatie woont. Daartoe werd vandaag ook de steun van Google.org aangekondigd, die de middelen en technologische knowhow van Google zal inzetten om de kloof tussen bedrijven en Oekraïense vluchtelingen in Polen te overbruggen.

Als aanvulling op hun brede missie om vluchtelingen te koppelen aan banen, bieden de professionele mentorschapsprogramma's van Tent ondersteuning aan vluchtelingen, bij deelnemende bedrijven doen werknemers dienst als mentoren, bieden ze een-op-een hulp bij het opbouwen van een carrière en helpen ze om hun loopbaan opnieuw op te starten of te vervolgen. Om nog duizenden andere Oekraïners en andere vrouwelijke vluchtelingen te helpen bereiken, werden vandaag op de Summit nieuwe strategische partnerschappen aangekondigd waarbij LinkedIn en Visa niet alleen financiële ondersteuning gaan bieden, maar ook de groei van het Refugee Women Mentorship Program van Tent gaan versnellen.

Een volledige lijst met de verplichtingen die tijdens de Summit werden aangekondigd, vind je hier.

Dit artikel is een vertaling van het originele bericht van TENT Partnerships for Refugees

Lees ook: Er is geen betere investering dan vluchtelingen helpen werk te vinden

Lees ook: Why hiring refugees is good for business