Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Privacyverklaring

  • XSRF-TOKEN-protection
  • Browsersessie-ID
  • Cookie consent preferences
  • Analytics opslag
  • Advertentiegebruikersdata
  • Advertentiepersonalisatie
  • Advertentieopslag
2 juli 2025

Wie voor talent kiest, kiest voor toekomst

  • werkgeversevent
  • talent
  • mkb
  • werkgevers
  • praktisch

Op donderdag 19 juni organiseerde Refugee Talent Hub het jaarlijkse werkgeversevent 'Werken met nieuwkomers'. In een sfeervolle festivaltent bij TwynstraGudde doken we samen met zowel kleine als grote organisaties in de kansen voor nieuw talent. Een middag vol uitwisseling, inspirerende voorbeelden en praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt.

In een zonnig Amersfoort liep de festivaltent al snel vol: zo’n 150 vrolijke gezichten, klaar voor een middag vol inspiratie. De sfeer zat er meteen goed in. Helemaal toen De Niemanders het podium betraden – een band vol muzikaal talent met een vluchtelingenachtergrond – en het programma muzikaal aftrapten.

Omar Alshahari & Hanna Rezk (De Niemanders)

Wilma Roozenboom, directeur van Refugee Talent Hub en dagvoorzitter, opende krachtig: “We laten talent onbenut. En daarom willen we werkgevers inspireren en activeren om met nieuwkomers aan de slag te gaan. Beginnend met jullie!” Frank van Es van TwynstraGudde, onze gastheer, vroeg de aanwezigen: “Denk eens na: hoe kun jij nieuwkomers inzetten binnen jouw organisatie?”

Mario Bersem, sectoreconoom bij ABN AMRO, presenteerde de uitkomsten van een nieuw rapport over onbenut arbeidspotentieel. Komend jaar is er ruimte om het potentieel van maar liefst 53.000 extra nieuwkomers beter te benutten – onder wie Oekraïners, asielzoekers en statushouders. Een kans die werkgevers niet mogen laten liggen.

Gewoon beginnen, dan merk je wat er wél kan.

  • Rutger van der Leeuw, CEO bij Enexis
V.l.n.r.: Wilma Roozenboom (Refugee Talent Hub), Joeri Kapteijns (COA), Lobna Abdo (Gemeente Amsterdam) en Rutger van der Leeuw (Enexis)

Talkshow: Wilma in gesprek met...

In de eerste talkshowronde gingen Joeri Kapteijns (COA), Lobna Abdo (Gemeente Amsterdam) en Rutger van der Leeuw (Enexis) in gesprek over kansen en uitdagingen in het werken met nieuwkomers. Een terugkerend thema: laat je niet tegenhouden door vooroordelen of zorgen over taal, maar begin gewoon.

Rutger van der Leeuw benadrukte dat veiligheid in het werk altijd voorop staat, maar dat nieuwkomers die standaard vaak snel halen: “Er was in het begin best wat weerstand over het taalniveau, maar ik zei: probeer het gewoon. Het lukt echt.” Hij voegde toe dat je daarvoor geen grote HR-afdeling nodig hebt, maar vooral collega’s met overtuiging en energie.

Lobna Abdo wees op de loyaliteit van nieuwkomers: “Veel nieuwkomers blijven trouw aan hun eerste werkgever. Dat is iets om als werkgever echt in je voordeel te gebruiken.”

Joeri Kapteijns sprak zich uit tegen de hardnekkige negatieve beeldvorming: “Er bestaan veel misvattingen over asielzoekers. Ik ontmoet vooral mensen die heel graag willen bijdragen.”

Minder regels, korte lijnen, en persoonlijke begeleiding – dat maakt het juist makkelijker om nieuwkomers goed te laten landen.

  • Erik Ziengs, voorzitter bij Ondernemend Nederland

In de tweede talkshow schoven Frank van Es (TwynstraGudde), Erik Ziengs (Ondernemend Nederland) en Liesbeth Kaashoek (NS) aan. De rode draad: als je wilt dat werken met nieuwkomers slaagt, heb je draagvlak nodig én een praktische aanpak.

Frank van Es vertelde hoe belangrijk het is om je eigen bubbel te doorbreken: “Het helpt om eerst aan draagvlak te bouwen – bijvoorbeeld met mentorprogramma’s. Zo verander je stap voor stap het beeld dat mensen hebben. Ik heb dat zelf ervaren als mentor van een nieuwkomer.”

Erik Ziengs benadrukte dat vooral kleine bedrijven verschil kunnen maken: “Minder regels, korte lijnen, en persoonlijke begeleiding – dat maakt het juist makkelijker om nieuwkomers goed te laten landen.” Daarmee lichtte hij ook zijn eerdere oproep toe in aanloop naar het werkgeversevent: volgens hem zouden nieuwkomers vanaf dag één aan de slag moeten kunnen bij Nederlandse mkb-bedrijven.

Liesbeth Kaashoek sloot af met een krachtige boodschap over representatie: “Onze stations weerspiegelen de samenleving. Dan moet ons personeel dat óók doen.” Meertaligheid is volgens haar geen obstakel, maar een troef: “Op het station hoor je allerlei talen. Nieuwkomers die meerdere talen spreken, zijn juist van grote waarde.”

Open en praktische workshops

Na de talkshows was het tijd om de mouwen op te stropen. In kleinere groepen verkenden deelnemers een gevarieerd aanbod aan workshops: van wet- en regelgeving tot inclusieve werving: overal stond de vraag centraal hoe je als werkgever concreet aan de slag kunt met nieuwkomers. Open, praktisch en optimistisch.

Wie voor talent kiest, kiest voor toekomst.

  • Maikel de Bruin, manager bij GGD Drenthe
  • benadrukte tijdens zijn workshop: “Durf de stap te zetten. Wie voor talent kiest, kiest voor toekomst.”

Na afloop, met de zon in het gezicht, een koud drankje in de hand en De Niemanders op de achtergrond, werd er gezellig nagepraat en geborreld. Wij kijken terug op een topmiddag en bedanken iedereen die deze dag zo succesvol maakte!

Wil je meer lezen?